افغانستان
۷۴ افغان در شهر پشاور پاکستان بازداشت شدند
![](https://gdb.rferl.org/b7194ea4-14a8-4219-9b28-5e8d8bc6f1bc_cx19_cy15_cw56_w250_r1_s.jpg)
۷۴ تن از افغان ها در شهر پشاور، به اتهام داشتن اسلحه غیر قانونی و مواد مخدر بازداشت شدهاند.
رسانه های پاکستانی گزارش دادهاند که بیش از صد تن در جریان روز جمعه دستگیر شدند و بخش بزرگ آنها افغان ها استند.
در گزارش آمده که عملیات و تلاشی پولیس دیروز در منطقه حیات آباد پشاور صورت گرفت.
در جریان این عملیات پولیس پاکستان، اسناد مهاجرین، کارت های هویت و اجازه بود و باش در پشاور را بررسی کردهاست.
پولیس میگوید: از نزد متهمین بازداشت شده، مواد مخدر و اسلحه به دست آمده است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
حکومت خیبرپختونخوا دو هیئت به افغانستان میفرستد
![محمد علی سیف مشاور وزیر اعلی خیبر پختونخوا](https://gdb.rferl.org/01320000-0aff-0242-24a9-08da7f8d291c_w250_r1_s.jpg)
محمد علی سیف، مشاور وزیر اعلی خیبر پختونخوا روز یکشنبه گفت که حکومت این ایالت دو هیئت را برای گفتوگو با طالبان به افغانستان میفرستد.
به گفتۀ محمدعلی سیف، این هیئت ها به منظور ایجاد یک فضای مساعد برای مذاکرات و سازماندهی امور دیپلوماتیک به کابل اعزام خواهند شد.
این هئیتها در حالی اعزام خواهند شد که حملات تروریستی در پاکستان افزایش یافته است و اسلامآباد پیوسته گروههای غیرقانونی را مسئول این حملات میداند که به ادعای مقامهای پاکستان در افغانستان حضور و پناهگاه دارند.
اما حکومت طالبان همواره این ادعاها را رد کرده است.
پیش از این، حکومت ایالتی خیبر پختونخوا از حکومت مرکزی پاکستان خواسته بود که به آنها اجازه دهد تا به منظور گفتوگوهای مستقیم با طالبان جرگه یا هیئتی را به کابل بفرستند.
اما برخی از مقامات حکومت مرکزی پاکستان این پیشنهاد را رد کرده و گفته بودند که حکومتهای ایالتی حق تماس و گفتوگو با کشورهای خارجی را ندارند.
نشست مبارزه با مواد مخدر به میزبانی یوناما برگزار شد
![لوگوی یوناما](https://gdb.rferl.org/FCEA62C2-1C61-454E-A19A-942236BA884A_w250_r1_s.jpg)
نشست گروههای کاری مبارزه با مواد مخدر و سکتور خصوصی به میزبانی یوناما برگزار شد.
دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) امروز (یکشنبه) با نشر اعلامیهای گفته که این نشست به تاریخ ۱۳ و ۱۴ فبروری در پیوند به تلاشها برای مبارزه با مواد مخدر در افغانستان به گونۀ آنلاین برگزار شده است.
به گفتۀ یوناما، در این نشست در بارۀ تلاشهای جامعۀ بینالمللی، حکومت طالبان و سکتور خصوصی بحث شده و در آن چالش ها به ویژۀ چالشهای کسب و کارها به رهبری زنان برجسته شدند.
گروههای کاری مبارزه با مواد مخدر و سکتور خصوصی در "نشست سوم دوحه در بارۀ افغانستان" به هدف تعامل با حکومت طالبان ایجاد شد.
این گروه های کاری متشکل از نمایندگان کشورها، سازمانهای بینالمللی، نمایندگان طالبان، متخصصان مربوطه از جمله زنان، ادارههای مربوطۀ ملل متحد و موسسات مالی هستند.
"تغییر بزرگ" در تجارت میان هند و افغانستان
![بندر چابهار ایران ، آرشیف](https://gdb.rferl.org/01000000-0a00-0242-a300-08dc74faf311_w250_r1_s.jpg)
ارقام جدید وزارت تجارت هند نشان میدهد که از زمان روی کار آمدن طالبان، تحول بزرگی در تجارت این کشور با افغانستان رخ داده است.
بر اساس آخرین آمار وزارت تجارت هند، واردات هند از افغانستان افزایش یافته، اما صادرات هند به افغانستان کاهش یافته است.
روزنامه ایندین اکسپرس امروز (یکشنبه) بر اساس دادههای وزارت تجارت هند گزارش داد که واردات هند از افغانستان در سال مالی 2023-2024 به بیش از 642 میلیون دالر رسیده است که رکورد جدیدی به شمار میرود.
با این حال صادرات هند به افغانستان به میزان قابل توجهی کاهش یافته و به پایین ترین سطح خود در 16 سال گذشته رسیده است.
در این تحلیل آمده است که بندر چابهار در ولایت سیستان و بلوچستان ایران به عنوان یک کریدور تجاری برای هند و افغانستان عمل میکند و نیاز آنها به مسیرهای تجاری پاکستان را رفع میکند.
شورای امنیت سازمان ملل به یک مقام تحریمشده طالبان اجازه سفر خارجی را داد
![یک نیروی طالب در افغانستان](https://gdb.rferl.org/1f6f9ad4-07e0-4b4d-8b37-6b8ad89d46a3_w250_r1_s.jpg)
کمیته ویژه شورای امنیت سازمان ملل اخیراً به چند مقام ارشد طالبان که نامشان در فهرست تحریمهای این شورا قرار دارد، اجازه سفر به کشورهای خارجی را داده است.
بر اساس بیانیۀ منتشرشده در وبسایت شورای امنیت، این کمیته در ۱۴ فبروری ۲۰۲۵ مطابق به قطعنامه ۱۹۸۸، معافیت از ممنوعیت سفر را برای احمد ضیا آغا تصویب کرد.
او که با نام نور احمد آغا نیز شناخته میشود، پس از تسلط مجدد طالبان در ۲۰۲۱ به عنوان معاون بانک مرکزی افغانستان منصوب شد.
وی از سال ۲۰۱۲ به دلیل تهدید علیه صلح و ثبات افغانستان در لیست تحریمهای شورای امنیت قرار دارد.
معافیت جدید به او اجازه میدهد تا برای شرکت در "فورم اورال" درباره امنیت سایبری مالی، از ۱۹ تا ۲۱ فبروری به شهر یکاترینبورگ روسیه سفر کند.
این کمیته همچنین در ۷ فبروری ۲۰۲۵، ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی رئیسالوزرای طالبان، را برای سفر به قطر از ۹ فبروری تا ۳ مارچ به منظور تداوی از تحریمها معاف کرد.
گفته شده که او در این سفر با صدراعظم و وزیر خارجۀ قطر، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، دیدار و دربارۀ توسعۀ روابط سیاسی و اقتصادی گفتوگو کرده است.
پیشتر، در اواخر ماه جنوری، این کمیته به سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخله طالبان، اجازه داده بود تا برای ادای عمره به عربستان سعودی سفر کند.
تیم ملی کریکت افغانستان دومین بازی تمرینی خود را با تیم ملی نیوزیلند برگزار میکند
![تیم ملی کریکت افغانستان](https://gdb.rferl.org/5510822a-a541-4890-946b-ae84be618b91_cx0_cy4_cw0_w250_r1_s.jpg)
قرار است تیم ملی کریکت افغانستان امروز یکشنبه دومین بازی تمرینی خود را در پاکستان پیش از شروع رقابتهای جام قهرمانان با تیم ملی نیوزیلند برگزار کند.
تیم ملی افغانستان دیروز اولین بازی تمرینی خود را مقابل تیم ملی پاکستان باخت.
تیم الف پاکستان در بازی یک روزه روز شنبه ابتدا توپ اندازی را آغاز کرد و در ۵۰ اوور با از دست دادن ۸ بازیکن، ۳۱۵ دوش هدف را برای تیم ملی افغانستان تعیین کرد.
تیم افغانستان تنها ۱۶۴ دوش به دست آورد و بازی را با تفاوت ۱۵۰ دوش باخت.
قرار است بازیهای جام قهرمانان روز چهارشنبه، ۱۹ فبروری با دیدار تیمهای پاکستان و نیوزیلند آغاز شود و افغانستان اولین بازی خود را جمعه، ۲۱ فبروری، مقابل تیم ملی آفریقای جنوبی برگزار خواهد کرد.
این رقابتها به دلیل عدم حضور تیم هند در پاکستان، در پاکستان و امارات متحده عربی برگزار میشود و افغانستان در گروه B همراه با آفریقای جنوبی، انگلستان و استرالیا قرار دارد.
یک مقام ایران: تواناییهای تحقیقی و علمی دانشجویان افغان چشمگیر است
![نمایشگاه کتاب ایران (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/01000000-0aff-0242-869b-08db56027d03_w250_r1_s.jpg)
حسین روزبه، رئیس سازمان توسعۀ همکاری های بین المللی ایران میگوید که به شرکتهای علمی افغانستان مانند شرکتهای ایرانی، اجازۀ فعالیت در این کشور داده شده است.
براساس خبرگزاری ایسنا، روزبه روز شنبه، ۲۷ ماه دلو در نخستین کنفرانس نخبگان افغان گفت که برای ثبت نام، معیارهای خاص و شرایط ویژه لازم است و این شرکتها باید معیارهای علمی را نیز اخذ کنند.
به گفتۀ حسین روزبه، ایران از نخبگان غیر ایرانی به خصوص افغانها حمایت میکند، زیرا مهاجرین و دانشجویان افغان بسیار با استعداد بوده و تواناییهای تحقیقی و علمی آنها، چشمگیر است.
رئیس سازمان توسعۀ همکاری های بین المللی ایران همچنین گفته که این سازمان از همکاری با نخبگان غیر ایرانی استقبال میکند و میخواهد که با استفاده از قابلیتهای علمی، اکوسیستم نوآوری و تکنالوژی ایران را به خارج از این کشور صادر کند.
وزیران خارجۀ زن چندین کشور از طالبان خواستند که تعهد بین المللی افغانستان را رعایت کنند
![اعتراض زنان افغان در برابر محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان](https://gdb.rferl.org/f2f193f8-6204-46c2-a4ce-08dd4a814ce6_w250_r1_s.jpg)
در اعلامیۀ پایانی نشستی در مورد وضعیت زنان و دختران در افغانستان از مقامات طالبان خواسته شده که تعهدات حقوقی بینالمللی افغانستان، از جمله تعهدات مندرج در کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان را حفظ و اجرا کنند.
ملانی جولی، وزیر خارجۀ کانادا، ریاست این نشست با اشتراک وزرای خارجۀ زن اندورا، آسترالیا، کلمبیا، اکوادور، اتحادیۀ اروپا، فنلند، گرجستان، جرمنی، ایسلند، جامائیکا، کوسووا، لتونیا، لیختن اشتاین، موناکو، منگولیا، اسلوونی و سویدن و همچنین نمایندۀ عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی را بر عهده داشت.
براساس اعلامیۀ که روز شنبه، ۲۷ ماه دلو از سوی حکومت کانادا منتشر شد، این نشست در ۱۱ فبروری دایر شده بود و وزرای خارجۀ زن از سراسر جهان گردهم آمدند، تا نگرانیها در مورد ادامۀ نقض سیستماتیک حقوق بشر در افغانستان از سوی مقامات طالبان، بهویژه مواردی را بررسی کنند که زنان و دختران افغان را تحت تأثیر قرار میدهد.
از اگست ۲۰۲۱ میلادی که طالبان دوباره قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، محدودیتهای گستردهای را بر زنان و دختران افغان وضع کردهاند.
نخست دختران افغان از آموزش بالاتر از صنف ششم و سپس از تحصیل در پوهنتون ها منع شده اند، کار زنان دختران افغان در بسیاری از ادارات دولتی و همۀ نهادهای غیردولتی به شمول دفاتر سازمان ملل متحد ممنوع اعلام شد و محدودیتهایی شدیدی بر مشارکت فعال زنان در سایر بخشهای جامعه از جمله بر آزادی تردد و سفر آنها وضع شده است.
ادارۀ ملی احصاییه و معلومات حکومت طالبان از کاهش صادرات افغانستان خبر داد
![گذرگاه مرزی چمن](https://gdb.rferl.org/01000000-0aff-0242-0f33-08dcabbc4219_w250_r1_s.jpg)
ادارۀ ملی احصاییه و معلومات تحت کنترل حکومت طالبان روز شنبه، ۲۷ ماه دلو اعلام کرد که صادرات افغانستان در ماه گذشته ۲۸ میلیون دالر کاهش یافته است.
بر اساس اعلامیه این اداره، افغانستان در ماه دسمبر به ارزش ۱۹۰ میلیون و ۲۰۰ هزار دالر صادرات داشت، اما در ماه جنوری میزان صادرات این کشور ۲۸ میلیون دالر کاهش یافته است.
از سویی هم، اتاق تجارت و سرمایهگذاری تحت کنترل طالبان روز گذشته اعلام کرد که برای حل مشکلات تجارتی این کشور یک هیئت را به شهر اصفهان در ایران اعزام کرده است.
یادبود از سربازان شوروی سابق که در افغانستان کشته شدهاند
![ترمز، ازبکستان – کاروان تانکهای نظامی شوروی سابق در حال عبور از مرز دولتی هنگام بازگشت از افغانستان. ۸ فبروری ۱۹۸۹](https://gdb.rferl.org/74E55AA6-AB7F-483E-AA50-C54C773BEE3E_cx0_cy18_cw0_w250_r1_s.jpg)
روسیه، بلاروس، قزاقستان و تاجیکستان از سی و ششمین سالگرد خروج نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق از افغانستان بزرگداشت کردند.
خبرگزاری تاس روسیه گزارش داده که این کشورها به روز شنبه، ۱۵ فبروری با گذاشتن اکلیل گل در پای بناهای یادبود از سربازان شوروی سابق که در طول جنگ در افغانستان بین سالهای ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ جان باختند، از آنها یادبود کردند.
به گزارش خبرگزاری تاس، نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق ۴۱۶ عملیات عمده را در افغانستان انجام دادند که از میان ۶۲۰ هزار سرباز در حال خدمت، ۱۵ هزار و ۵۱ نفرشان جان خود را از دست دادند.
بر اساس گزارشها، تهاجم شوروی به افغانستان به کشته شدن بیش از یک میلیون افغان، مجروح شدن تقریباً سه میلیون تن دیگر و مهاجرت میلیونها افغان به نقاط مختلف جهان انجامید.
نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق در ۶ جدی ۱۳۵۸ هجری خورشیدی به افغانستان حمله کردند و پس از نزدیک به یک دهه جنگ، در ۲۶ دلو ۱۳۶۸ بر اساس توافقنامه ژنو که در ۱۴ اپریل ۱۹۸۸ امضا شد، از افغانستان خارج شدند.
آزادی شماری از زندانیان افغان از مصر و دیگر کشورهای افریقایی
![نمای بیرونی یکی از زندانهای مصر- تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/12854ff4-2457-4f09-471b-08dd4a80b3ca_cx0_cy9_cw0_w250_r1_s.jpg)
وزارت خارجه حکومت طالبان در مورد رهائی ۱۷ زندانی افغان از زندانهای بعضی از کشورهای افریقائی به شمول مصر خبر داده است.
حافظ ضیا احمد معاون سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان امروز شنبه در شبکه ایکس (تویتر سابق) نوشته این افغانها که به جرایم مختلف مجرم شناخته شده بودند، در نتیجه تلاشهای سفارت افغانستان در کنترول طالبان در قاهره در سه ماه گذشته از زندانها در مصر، مراکش، لیبیا، سودان و موریتانیا آزاد شدند.
به گفته وی این افراد با طیاره شرکت هوائی آریانا به افغانستان انتقال داده شدند.
در مورد اینکه این زندانیان کاملا آزاد میشوند و یا دوره باقیمانده حبس خودرا در افغانستان سپری می کنند جزئيات داده نشده .
افغانستان در مورد تبادله زندانیان با یک تعدادکشورها توافق کرده است اما این معلوم نیست با کشورهای که این محبوسین را به افغانستان سپرده اند چنین توافقی وجود دارد یا خیر