لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۳ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۵۲

غفاری: فرمان رئیس جمهور تا پایان رخصتی‌های شورای ملی نافذ است


نعمت‌الله غفاری معاون دوم ولسی جرگه افغانستان
نعمت‌الله غفاری معاون دوم ولسی جرگه افغانستان

هیئت اداری ولسی جرگه افغانستان می‌گوید که فرمان تقنینی رئیس جمهور در باره اصلاح نظام انتخاباتی تا پایان رخصتی‌های تابستانی شورای ملی نافذ است.

این هیئت اداری می‌گوید که مطابق به قانون فرمان رئیس جمهور در زمینه اصلاح نظام انتخاباتی تا ختم رخصتی‌های تابستانی شورای ملی نافذ است.

نعمت‌الله غفاری معاون دوم این جرگه روز پنج‌شنبه به رادیو آزادی گفت که کمیته مختلط به نتیجه نهایی نرسیده از همینرو حکومت می‌تواند از فرصت بوجود آمده در زمینه اصلاح سیستم انتخاباتی افغانستان بهره گیری کند.

غفاری: مصوبۀ ولسی جرگه و مشرانو جرگه رد شده به شمار می‌رود و فرمان تقنینی نافذ.
غفاری: مصوبۀ ولسی جرگه و مشرانو جرگه رد شده به شمار می‌رود و فرمان تقنینی نافذ.

آقای غفاری می‌گوید:

"فعلاً ما در موقعیت هستیم که هیئت مختلط به توافق نرسیدند نه مصوبه ولسی جرگه را تائید کردند و نه مصوبۀ مشرانو جرگه را، در این صورت مصوبۀ ولسی جرگه و مشرانو جرگه رد شده به شمار می‌رود و فرمان تقنینی نافذ."

بر اساس ماده صد قانون اساسی، هر گاه مصوبۀ یک مجلس از طرف مجلس دیگر رد شود، براى حل اختلاف هیئت مختلط از هر دو مجلس تشکیل می‌گردد.

در صورتیکه هیئت مختلط نتواند اختلاف نظر را رفع کند، مصوبه رد شده به حساب می‌آید و تا زمان تصویب دو ثلث اعضای ولسی جرگه، این فرمان نافذ شمرده می‌شود.

شورای ملی از آغاز ماه اسد برای یک و نیم ماه به رخصتی تابستانی می‌رود.

دومین فرمان تقنینی رئیس جمهور در مورد اصلاحات انتخاباتی چندی قبل از سوی ولسی جرگه رد شد اما از سوی مشرانو جرگه با آوردن برخی تعدیلات تائید گردید.

بدنبال مغایرت در تصامیم مجلسین شورای ملی کمیته مختلط ایجاد شد و این کمیته نیز نتوانست به نتیجه دست یابد و این فرمان را رد کرد.

اما اینکه چرا این فرمان برای چندمین بار از سوی ولسی جرگه رد می‌شود، معاون دوم ولسی جرگه می‌گوید که برخی از اعضای ولسی جرگه بخاطر بقای‌شان دراین جرگه آن را رد می‌کنند.

شماری از آگاهان سیاسی نیز می‌گویند حفظ کرسی، احتمال مداخله حکومت در تعیین کمیشنران جدید و مغایرت فرمان تقنینی با قانون اساسی از مواردی اند که سبب رد فرمان از سوی اعضای ولسی جرگه شد.

فکور: قوۀ اجرائیه می‌خواهد در کمیسیون انتخابات نفوذ کند.
فکور: قوۀ اجرائیه می‌خواهد در کمیسیون انتخابات نفوذ کند.

یونس فکور یکی از این آگاهان می‌گوید:

"ولسی جرگه فکر می‌کند که با تعدیل در این قانون، قوۀ اجرائیه می‌خواهد در کمیسیون انتخابات نفوذ کند، دوم اینکه خلاف قانون در مورد تغییر در قانون انتخابات عمل صورت می‌گیرد."

با این همه، ارگ ریاست جمهوری می‌گوید که جلسات متعدد برای آوردن اصلاحات انتخاباتی صورت گرفته و روی یک راه حل نیز موافقه شده‌است.

محمد هارون چخانسوری سخنگوی رئیس جمهور به رادیو آزادی گفت که هفته آینده افغان‌ها شاهد پیشرفت چشم‌گیر در این مورد خواهند بود.

چخانسوری: در هفته آینده پیشرفت خوبی در این زمینه صورت خواهد گرفت.
چخانسوری: در هفته آینده پیشرفت خوبی در این زمینه صورت خواهد گرفت.

آقای چخانسوری می‌گوید:

"در هفته گذشته و حتی دیروز در ریاست جمهوری جلسه داشتیم، تمام ابعاد حقوقی تحت بررسی گرفته شده و در هفته آینده پیشرفت خوبی در این زمینه صورت خواهد گرفت."

نهاد های ناظر انتخابات می‌گویند که حکومت و ولسی جرگه عامل عمده تأخیر در روند اصلاحات اند.

جانداد سپین‌غر رئیس موسسۀ نظارت از انتخابات یا آیوا گفت تأخیر در اصلاح نظام انتخاباتی، بالای برگزاری انتخابات آینده تأثیر منفی دارد.

گزارش: نورالله شایان

XS
SM
MD
LG