جنگ و نا امنیهای متداوم و حضور گستردۀ هراس افگنان داخلی و خارجی در ساحات مختلف ولایت کندز، بیش از ۸ هزار خانواده را در سال جاری از منازل و مناطقشان بیجا کردهاند و هماکنون در ساحات مختلف شهر کندز زندهگی میکنند.
بر اساس معلومات عبدالسلام هاشمی رئیس امور مهاجرین کندز از آغاز سال جاری تا اکنون ۸۵۰۰ خانواده از قراء و قصبات مختلف این ولایت در اثر نا امنی بیجا شدهاند و با انواع مشکلات سر دچار هستند.
با این همه شماری از این مهاجرین میگویند که کمکهای اندکی را از آدرس ریاست مهاجرین و دیگر نهادهای دولتی و غیر دولتی دریافت کردهاند، ولی برایشان بسنده نمیباشد.
از سوی دیگر برخی دیگر از این بیجا شدهگان مدعی اند که تا هنوز همراه آنان هیچ نوع کمک صورت نگرفتهاست.
شیر احمد، خان محمد و نسیم گل از این بیجا شدهگان در صحبت با رادیو آزادی چنین گفتند:
"برادر از دست جنگ بیجا شدیم و از دست این مردم ما در به در هستیم و تمامی زندگیام از اثر جنگ از بین رفته تباه و برباد شدیم و تا به حالی کمک دریافت نکدیم."
"برادر کمک دریافت کدم، ولی بسنده نیست و باید با ما کمک بیشتر صورت بگیرد، چون خانههای ما در آتش جنگ سوخت و از بین رفتهاست و از دولت میخواهیم که همرای ما کمک نماید."
"این چی حال است تمام روز جنگ است و ما مردم در به در شدیم اگر ده روز آرام باشیم باز ۲۰ روز آواره میشویم و از خانههای خود بیرون میشویم و دولت باید منطقۀ ما را امنیت کند که پس به خانههای خود برویم."
این بیجا شدهگان میگویند اگر با آنان کمک صورت نمیگیرد، حداقل دولت قراء و قصباتشان را از حضور طالبان مسلح تصفیه و پاکسازی نماید، تا دوباره به خانههای شان بروند.
در عین زمان شماری از اعضای شورای ولایتی کندز نیز وضعیت زندهگی این بیجا شدهگان را نگران کننده خوانده میگویند که تا هنوز چندین عملیات تصفیوی راه اندازی شده، اما زمینۀ برگشت به خانوادههای بیجا شده مساعد نشدهاست.
غلام ربانی ربانی و امرالدین ولی دو تن از اعضای شورای ولایتی کندز در این خصوص به رادیو آزادی چنین گفتند:
"کمکهای اولیۀ که از مرکز و از سوی مؤسسات خیره به اینجا فرستاده شدهاست بسنده و کافی نیست چون گراف بیجا شدهگان بالا است و دولت باید به وضعِ زندهگی بیجا شدهگان توجه جدی کند."
"تا هنوز عملیاتهای که صورت گرفته نتواسته است زمینۀ برگشت را برای بیجا شدهگان مساعد کند و همچنان کمکهای لازم هم با این خانوادههای بیجا شده صورت نگرفتهاست که مشکلات اینها را مرفع بسازد."
از جانبِ دیگر عبدالسلام هاشمی رئیس امور مهاجرین و عودت کنندهگان ولایت کندز به رادیو آزادی گفت که تا اکنون برای بیش از ۴۰۰۰ هزار خانوادۀ بیجاشده کمکهای خوراکی و غیر خوراکی صورت گرفتهاست.
آقای هاشمی علاوه کرد، عنقریب به خانوادههای متباقی نیز کمکها توزیع میگردد:
"از اثر جنگها ۸۵۰۰ خانواده از ساحاتِ مختلف کندز بیجا شده بودند و خانوادههای که سروی شدهاند برای بیش از ۴۰۰۰ هزار خانوادۀ بیجا شده کمکهای غذایی و غیر غذایی صورت گرفته و به خانوادههای متباقی هم کمک توزیع میگردد."
در همین حال، برید جنرال محمد اکرم سامح قوماندان فرقۀ ۲۰ پامیر به رسانهها گفت که نیروهای مشترک دولتی با راه اندازی عملیات تصفیوی تحت نام "شفق" اطراف شاهراههای عمومی ولایت کندز را از حضور طالبان مسلح تصفیه و پاکسازی کردهاند.
آقای سامح بیان نمود که هنوز هم این عملیات در چهار اطراف مرکز این ولایت ادامه دارد، تا تمامی ساحات کندز را از وجود عناصر ضد دولتی پاکسازی نمایند و زمینۀ برگشت دوباره برای بیجا شدهگان این ولایت مساعد گردد.
آقای سامح میگوید:
"فعلاً عملیاتهای ما در چهار اطراف شهر کندز جریان دارد و در دیگر استقامتهای کندز که نیروهای ما مستقر هستند عملیاتهای ما جریان دارد، در ولسوالی چهار دره عملیات داشتیم، در ساحۀ باغ شرکت عملیات داشتیم و همچنان در مسیر شاهراه خان آباد– کندز عملیات ما به شکل دوامدار ادامه دارد."
بر اساس معلومات آقای هاشمی در سال گذشته در اثر جنگها بیش از ۲۰ هزار خانواده در این ولایت بیجاشده بودند که بیشتر این خانوادهها مجبور شدند تا به قبول کردن وضعیت ناامن دوباره به مناطقشان بروند.
باشندهگان این ولایت میگویند که از آغاز سال جاری این بار دوم است که عملیات مشترک نیروهای دولتی تحت نام "شفق" به هدف سرکوبی طالبان مسلح راه اندازی میشود، اما تا هنوز جغرافیای زیر ادارۀ دولت انکشاف نیافتهاست و در کل مردم از وضعیت کنونی کندز راضی نیستند.
گزارش: اجمل آرین