ارگ ریاست جمهوری افغانستان میگوید که رئیس جمهور دستور بررسی عمومی از نیروهای امنیتی افغان را داده تا چگونگی حضور نوجوانان در صفوف این نیروها روشن شود.
دواخان مینه پال یکی از معاونان سخنگوی رئیس جمهور روز جمعه به رادیو آزادی گفت:نوجوانان به ندرت در صفوف پولیس محلی دیده شده، اما حکومت متعهد است که بنابر اصول ملی و بینالمللی از حضور نوجوانان در صفوف نیروهای امنیتی جلوگیری کند.
وی گفت:
"حکومت افغانستان مسئله نوجوانان در صفوف نیروهای امنیتی را بسیار جدی گرفته، رئیس جمهور افغانستان هدایت دادند تا یک بررسی عمومی شود. دولت متعهد است که از استخدام نوجوانان به طور جدی جلوگیری کند."
به تازگی سازمان بینالمللی دیده بان حقوق بشر یا ( هیومن رایست واچ ) گفته است که حکومت افغانستان در جلوگیری از استخدام کودکان و نوجوانان در صفوف گروههای شبه نظامی، ناموفق بودهاست.
این سازمان گفته است که در جمع پولیس محلی این کشور نوجوانان و پسران زیر سن استخدام شدهاند.
وزارت امور خارجه امریکا روز پنجشنبه در گزارش سالانه خود در بارۀ قاچاق انسان فهرست کشورهای را به نشر رساند که در آن کودکان برای جنگ استخدام میشوند.
اما در این گزارش نام افغانستان از فهرست کشورهای کشیده شده بود که کودکان را برای جنگ استخدام میکنند.
در همین حال، رفیع الله بیدار سخنگوی کمیسیون حقوق بشر افغانستان میگوید هر چند در مقایسه با گذشته استخدام نوجوانان در صفوف گروههای شبه نظامی کمتر شده، اما هنوز هم حضور آنان در صفوف این گروهها نگران کنندهاست.
وی گفت:
"کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در این راستا از آغاز صدایش را بلند کردهاست اما متأسفانه در پولیس محلی و نیروهای که تعریف ناشده است بنام خیزشهای مردمی یا اربکی، هنوز هم اطفال تحت سن حضور دارند. توضیحات ارایه میکنیم که نباید در صفوف نیروهای امنیتی اطفال تحت سن مورد استفاده قرار بگیرند."
شماری از کارشناسان حقوق اطفال و نوجوانان میگویند که سربازگیری از کودکان و نوجوانان نقض حقوق بشر و حتا جنایت جنگی است.
داکتر محب زغم یکی از این کارشناسان به رادیو آزادی گفت که این مسئله افزون بر مغایرت با قوانین بینالمللی بر روحیۀ این افراد تأثیر ناگواری داشته و موجب میشود تا در آینده آنان افراد خشن با اخلاق نادرست به بار آیند.
گزارش: نورالله شایان