وزارت زراعت و مالداری افغانستان میگوید، بر اساس یک پالیسی جدید تلاش میشود تا میزان تولید زعفران در این کشور تا پنج سال آینده به چهارده تُن در سال افزایش یابد.
لطف الله راشد سخنگوی این وزارت روز شنبه به رادیو آزادی گفت؛ تولید کنونی زعفران که سالانه به ۳.۵ تن میرسد نیز در افغانستان بیسابقه است.
وی افزود:
"در حال حاضر سه اعشاریه پنج تُن تولید میکنیم و با تطبیق کامل این طرح در پنج سال آینده تولیدات زعفران در افغانستان تا چهارده تُن افزایش خواهد یافت."
آقای راشد افزود که افغانستان در کل ظرفیت تولید نزدیک به هفتاد تُن زعفران در سال را دارد و از این طریق سالانه دوصد میلیون دالر عاید خواهد داشت.
زعفران افغانستان از کیفت و شهرت خوب جهانی نیز برخوردار است و از سه سال به اینسو مقام اول در جهان را از آن خود ساخته است.
تحقیقات نشان میدهد که زعفران دارای ویتامینهای مختلف، عناصر ضروری برای بدن، منرالها و مواد شحمی بوده و در طبابت نیز کاربرد گسترده دارد.
زعفران بیشتر در بیماریهای سیستم عصبی، هضمی و تنفسی مانند ضعف اعصاب، خستگی، درد، بیخوابی، کم خوراکی و بینظمی تنفسی مورد استفاده قرار میگیرد.
هرات در افغانستان یکی از ولایاتی است که زعفران در آن بیشتر کشت میشود اما وزارت زراعت و مالداری افغانستان میگوید که تلاش میشود تا زعفران در سی ولایت کشور کشت شود.
در عین حال وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان زعفران را بدیل خوب برای کشت کوکنار در کشور میداند.
جاوید احمد قایم معین این وزارت به رادیو آزادی گفت؛ اگر به مناطق که از لحاظ طبیعی به کشت زعفران مناسب است بیشتر توجه شود، سود آن بیشتر خواهد بود.
وی گفت:
"چون زراعت موسمی و به جغرافیا وابسته است، در ولایتهای که از قبل تجربه صورت گرفته مثل پنبه در هلمند و انار در قندهار زرع زعفران در آن ولایات هم بد نیست اما اگر بالای چیزهایکه رشد کرده در آنجاها کار کنیم نسبت به تجربه جدید نتیجه آن بهتر و زودتر خواهد بود."
زعفران افغانستان به کشورهای عربی، اروپایی و هندوستان صادر میشود و بر اساس معلومات وزارت زراعت اخیراً تفاهمنامه صادرات زعفران با چین نیز امضا شدهاست.
نقیب الله سلطانزوی یک تن از آگاهان اقتصادی میگوید: زعفران افغانستان در جهان از شهرت خوب برخوردار بوده و حکومت باید جلو صادرات آن به نام کشورهای دیگر را بگیرد زیرا به گفته وی این کار تاثیرات منفی بالای روحیه دهقانان دارد.
گزارش: تمیم اخگر