کشور های آسیای مرکزی در ماههای اخیر حضور نظامیشان را در سرحد با افغانستان افزایش دادهاند.
تاجکستان در اول جون اعلام کرد که سربازان بیشتر را در مرز با افغانستان مستقر ساختهاست.
ازبکستان نیروهای سرحدیاش را در حالت آماده باش درآورده و ترکمنستان هم در ماه مارچ بزرگترین تمرینات نظامی در تاریخ این کشور را اجرا کرد.
این اقدامات برای جلوگیری از تهدید های گروههای شورشی مانند طالبان و گروه دولت اسلامی مستقر در افغانستان روی دست گرفته شدهاند.
به گزارش نشریه ستراتفور کامنتری، به نظر میرسد که فعالیت شورشیان در شمال افغانستان رو به افزایش است.
در ادامۀ این گزارش آمدهاست که در چند ماه گذشته فعالیتهای شورشی و نظامی در منطقه و زد و خورد ها در امتداد سرحد افغانستان با کشور های آسیای مرکزی به گونه قابل ملاحظه زیاد شدهاست.
این وضعیت ظاهراً تاجکستان را نگران ساختهاست.
طاهر سفر، خبرنگار بخش تاجکستان رادیو آزادی در مورد نگرانی تاجکستان به ما گفت:
"در سالهای اخیر نگرانیها بیشتر شده که ممکن است ثبات در آسیای مرکزی از جمله تاجکستان مختل شود. ما در ماههای گذشته شاهد درگیریها در تاجکستان میان نیروهای تاجکستان با قاچاقبران و تندروان مسلح صورت گرفتهاست."
تنها تاجکستان نگران نیست، ازبکستان هم تشویش دارد.
سراجالدین اسلام، خبرنگار بخش ازبکستان رادیو آزادی به نقل از مقامهای ازبکستان میگوید، که حدود ۶۰۰ شهروند این کشور در افغانستان و سوریه میجنگند.
به گفتۀ اسلام، مقامهای ازبکستان ازین ترس دارند که مبادا این شورشیان فعالیتهای تخریبی را در داخل ازبکستان انجام بدهند.
آقای اسلام میگوید:
"میدانیم که در شمال و جنوب افغانستان حرکت طالبان تقویت میشود و داعش هم در ولایات قندز، تخار و بدخشان بسیار قوی شدهاست. این حالت برای حکومت ازبکستان نگران کنندهاست."
نشریه ستراتفور کامنتری گزارش داده که خروج شماری از نظامیان امریکایی از افغانستان و ظهور گروه دولت اسلامی نیز در سالهای اخیر منجر به افزایش فعالیتهای شورشی در منطقه شدهاست.
امنیت مناطق هم سرحد ترکمستان با افغانستان نیز برای دولتمردان ترکمنستان بسیار مهم خوانده میشود.
تویمای رات بوگاییف، خبرنگار بخش ترکمنستان رادیو آزادی در بارۀ تدابیری میگوید که ترکمنستان در ارتباط به تهدید های شورشیان اتخاذ کردهاست:
"ترکمنستان اخیراً برای اولین بار از زمانی که استقلال خود را به دست آورد، تمرینات نظامی را در سرتاسر این کشور اجرا کرد و مقامها به طور رسمی گفتند که هدف ازین کار حفاظت این کشور در برابر تروریستان است."
به گفتۀ بوگاییف، قربان قلی بردی محمدوف، رئیس جمهور ترکمنستان نیز هر دو یا سه ماه بعد از مناطق همسرحد ترکمنستان با افغانستان دیدار میکند.
اسلام کریموف، رئیس جمهور ازبکستان چندی پیش اعلام کرده بود که خروج عده از نظامیان امریکایی از افغانستان روی وضعیت در کشور های منطقه تأثیر گذار بوده میتواند.