جهان
اوباما با افزایش صلاحیتهای نیروهای امریکایی در افغانستان موافقت کرد
![](https://gdb.rferl.org/19a4b23d-3e44-4934-8b22-2aa80edad4e0_w250_r1_s.jpg)
رئیس جمهور امریکا با افزایش صلاحیتهای نیروهای امریکایی برای کمک با نیروهای افغان در نبردها علیه طالبان به شمول افزایش حملههای هوایی موافقت کردهاست.
این را خبرگزاری رویترز و اسوشیتد پرس گزارش دادهاند.
به گزارش این خبرگزاریها، بر اساس سیاست جدید، جنرال جان نیکولسن، فرمانده نیروهای امرکایی در افغانستان، تصمیم خواهد گرفت که چی زمانی مناسب است تا نیروهای امریکایی را به کمک نیروهای متعارف اردوی افغانستان به میدان بفرستد.
تا کنون اردوی ایالات متحده تنها نیروهای خاص افغان در افغانستان را در نبردها همراهی و حمایت میکرد.
یک مقام امریکایی گفتهاست توافق اوباما به این معنی نیست که نیروهای امریکایی در ماموریتهای روزمره نیروهای افغان را همراهی کنند.
پیش ازین، سیزده تن از جنرالان و دیپلوماتان پیشین امریکایی در یک نامۀ سرگشاده از رئیس جمهور اوباما خواسته بودند که شمار نیروهای امریکایی را به همین شمار فعلی در افغانستان حفظ کند.
در حال حاضر، ۹۸۰۰ سرباز امریکایی در افغانستان حضور دارند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
روسای جمهور امریکا و اوکراین، احتمالاً در هفتۀ آینده با هم ملاقات خواهند کرد
![دونالد ترمپ، رئیسجمهور امریکا و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین (آرشیف)](https://gdb.rferl.org/f6ec1b64-c903-4128-a143-35374f3c932c_w250_r1_s.jpg)
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دیدار هفتۀ آینده با را تایید نکرده، اما گفته که احتمال دارد، در هفتههای آینده"دیپلوماسی تشدید" یابد.
زلنسکی همچنین گفته که هر کار لازم را انجام خواهد داد، تا این مدت، موثر و سازنده باشد و همیشه از همکاری با رئیس جمهور ترمپ قدردانی می کند.
رئیس جمهور ترمپ در هفتم فبروری گفته بود که احتمالاً در هفته آینده با زلنسکی دیدار خواهد کرد و محل ملاقات "ممکن است واشنگتن باشد"، اما افزود که به کیف نخواهد رفت.
ترمپ همچنین بدون ارائۀ جزئیات بیشتر گفته که احتمالاً به زودی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز صحبت خواهد کرد.
زلنسکی گفته مهم است که او و ترمپ قبل از ملاقات رئیس جمهور امریکا با پوتین، شخصاً با هم دیدار کنند.
کیت کیلوگ، فرستاده ویژه ترمپ در امور اوکراین و روسیه، گفته که قصد دارد در کنفرانس امنیتی مونشن که در 14 فبروری دایر می شود، شرکت کند. اما گزارشی ها مبنی بر ارائه طرح ترمپ برای پایان دادن به جنگ در اوکراین را در این گردهمایی، تکذیب کرده است.
لاتویا، لیتوانیا و استونیا، سیستم برق خودرا از شبکۀ برق روسیه قطع کردند
![عکس جنبۀ تزینی دارد ( آرشیف)](https://gdb.rferl.org/F3315B53-ECFA-4883-82FA-22DE6D60929E_cx0_cy6_cw0_w250_r1_s.jpg)
لاتویا، لیتوانیا و استونیا، این سه کشور بالتیک، روز شنبه(8 فبروری) سیستم برق خود را از شبکۀ برق روسیه قطع کردند.
با این کار، ارتباط این سه کشور با شبکۀ انتقال برق عصر شوروی که روسیه، بلاروس و منطقۀ کالینین گراد روسیه را با هم وصل می کند، قطع شد.
برای این سه کشور که در اوایل دهۀ 1990 بعد از سقوط اتحاد جماهیر شوروی به حیث کشورهای مستقل دوباره ظهور کردند و در 2004 به اتحادیۀ اروپا و ناتو پیوستند، این شبکه برق تنها حلقۀ باقی مانده با روسیه بود.
قرار است لاتویا، لیتوانیا و استونیا این سه کشور عضو اتحادیه اروپا، به حیث بخشی از برنامۀ ادغام نزدیکتر با این اتحادیه و تقویت امنیت، به شبکۀ برق اروپایی بپیوندند که اکثر کشورهای اروپایی، از پرتگال در غرب تا اوکراین و ترکیه در شرق را شامل می شود.
خامنهای با شماری از رهبران حماس دیدار کرد
![دیدار رهبر مذهبی ایران با خلیل الحیه](https://gdb.rferl.org/d3777cb1-99ef-47c3-ae0d-17f1da61dae0_w250_r1_s.jpg)
علی خامنهای، رهبر مذهبی ایران با خلیل الحیه، رهبر موقت حماس و دو نفر دیگر از اعضای این گروه دیدار کرد.
به گزارش رسانههای ایران، این دیدار امروز در تهران انجام شده است.
حماس توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
جزئیات بیشتری از این دیدار منتشر نشده و رسانههای ایران تنها عکسهایی از خامنهای با خلیل الحیه، محمد درویش، رئیس شورای رهبری حماس و نزار عوضالله یکی دیگر از مقامات حماس منتشر کردهاند.
ایران از حماس در جنگ با اسرائیل حمایت کرده است و این گروه فلسطینی را بخش مهمی از استراتژی گسترده تر خود در برابر نفوذ اسرائیل و غرب در خاورمیانه میداند.
اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی پیشین حماس در ۳۱ جولای در تهران پس از اشتراک در مراسم تحلیف رییسجمهور ایران، کشته شد.
اسرائیل کاتز وزیر دفاع اسرائیل در دسامبر سال گذشته علناً اعتراف کرد که اسرائیل در قتل اسماعیل هنیه دست داشته است.
ترمپ: جاگذاشتن تجهیزات نظامی امریکا در افغانستان اشتباه بود
![تجهیزات نظامی امریکا در افغانستان](https://gdb.rferl.org/cdd52957-d920-4e89-bc99-87bc285cecf9_w250_r1_s.jpg)
دونالد ترمپ، رییسجمهور امریکا، جاگذاشتن به ارزش میلیاردها دالر تجهیزات نظامی در افغانستان از سوی اداره بایدن را اشتباه خواند.
آقای ترمپ در یک کنفرانس خبری مشترک با صدر اعظم جاپان در قصر سفید گفت هیچ دلیلی وجود نداشت که این همه تجهیزات نظامی در افغانستان بهجا گذاشته شود.
ترمپ پیش از این نیز از جاگذاشتن تجهیزات نظامی امریکا در افغانستان انتقاد کرده است.
او قبل از تحلیف در ماه گذشته گفته بود که کمکهای آینده امریکا به افغانستان به برگشت سلاحهای امریکایی از این کشور مربوط خواهد شد.
اما حکومت طالبان در افغانستان می گوید که این تجهیزات اکنون به اردوی افغانستان تعلق دارد و به امریکايی ها پس داده نخواهد شد.
دو حملهی جداگانه در بنو، خیبرپختونخواه پنج کشته برجای گذاشت
![تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/01000000-0a00-0242-6242-08dc259296b9_w250_r1_s.jpg)
در دو حملهی جداگانه در منطقهی بنوی ایالت خیبرپختونخوا پاکستان، پنج نفر به شمول دو پولیس سرحدی کشته و پنج نفر دیگر زخمی شدند.
سخنگوی پولیس بنو امروز به رادیو مشال گفت که جنگجویان اواخر شب گذشته بر قومندانی امنیه «بنو فاتح خیل» حمله کردند.
او افزوده است که در نتیجهی این حمله دو پولیس کشته و سه نفر دیگر زخمی شدند.
جنگجویان پیش از این نیز به این پوسته پولیس حمله کرده بودند.
یکی از اعضای کمتیه به رادیو مشال گفته است که ۳۰ تا ۴۰ نفر جنگجو به دفتر کمیته حمله کردند و تیراندازی میان دو طرف تلفاتی نیز به همراه داشت.
تا اکنون هیچ کسی مسئولیت این دو حمله را به عهده نگرفته است.
این در حالی است که جنگجویان حملات خود را به نیروهای امنیتی پاکستان در خیبرپختونخوا افزایش داده و ارتش و پولیس پاکستان نیز به عملیاتهای هدفمند در این منطقه ادامه داده اند.
حماس سه گروگان دیگر اسرائیلی را آزاد میکند
![تصویر از گروگان اسرائیلی که قرار است آزاد شوند](https://gdb.rferl.org/15867524-95af-4d65-db24-08dd3bb47256_w250_r1_s.jpg)
گروه حماس قرار است امروز (شنبه، ۲۰ دلو) سه گروگان دیگر اسرائیلی را آزاد کند. اسرائیل نیز در مقابل این افراد دهها فلسطینی را آزاد میکند.
حماس نام این گروگانها را دیروز اعلام کرد و دفتر نخستوزیر اسرائیل نیز دریافت اسامی آنان را تأیید کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، گروگانهای که قرار است آزاد شوند همه کرد و در رده سنی ۳۴ تا ۵۶ سال هستند.
این گروگانها بر اساس توافقنامه آتشبس میان حماس و اسرائیل آزاد میشوند که از ۱۹ جنوری برقرار است.
اسرائیل نیز قرار است امروز ۱۸۳ زندانی فلسطینی را آزاد کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسپرس، انجمن حمایت از زندانیان فلسطینی اعلام کرده است که در میان آنان ۱۸ نفر محکوم به اعدام، ۵۴ نفر با دوره محکومیت طولانی مدت و ۱۱۱ نفر از شهروندان غزه که پس حمله هفتم اکتوبر بازداشت شدهاند، شامل هستند.
این پنجمین مرحلهی مبادلهی گروگانها و زندانیان میان حماس و اسرائیل است. در چهار مرحلهی قبلی ۱۸ گروگان در بدل صدها زندانی فلسطینی آزاد شدهاند
هیگست: امریکا باید مسئولیت مسایل افغانستان، اوکراین و خاورمیانه را بپذیرد
![پیت هیگسیت وزیر دفاع امریکا](https://gdb.rferl.org/159dee3c-0d22-4e35-8ce1-9fc4f53a2ee7_w250_r1_s.jpg)
وزیر دفاع امریکا پیت هیگسیت Pete Hegseth اظهار داشت وقایع در افغانستان تصوری را در مورد ضعف امریکا ایجاد کرده است.
آقای هیگست در سخنرانی دیروز برای کارمندان وزارت خارجه و دفاع امریکا گفت ایالات متحده امریکا مسوولیت وقایع در افغانستان، حمله هفت اکتوبر بر اسرئیل و جنگی را که در اوکراين شروع شد، تا حدی به عهده بگیرد .
به گفته او این تصور که قدرت امریکا کامل نیست هرج و مرج ایجاد میکند.
احیای معنویات نظامیان، ایجاد دوباره اعتماد به اردو، و بازسازی قوای نظامی با در نظرداشت مقاومت در برابر تهدیدها محور صحبت های او بود.
اردوغان از تصمیم اتحادیه اروپا برای کاهش تحریمهای سوریه استقبال کرد
![رجب طیب اردوغان و احمد الشرع](https://gdb.rferl.org/ac29ba8e-928a-4b6a-9e28-a20e7f1a5817_cx0_cy1_cw0_w250_r1_s.jpg)
رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه، روز جمعه در گفتوگوی تلفونی با امانوئل مکرون همتای فرانسویاش، از تصمیم اتحادیه اروپا برای کاهش تحریمهای سوریه استقبال کرد.
۲۷ کشورعضو اتحادیه اروپا در جریان جنگ داخلی سوریه تحریمهای اقتصادی گستردهای را علیه رژیم بشار اسد وضع کرده بود.
به گزارش خبرگزاری فرانسپرس، وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا ماه گذشته توافق کردند که روند کاهش تحریمها علیه سوریه را آغاز کنند.
دفتر ریاستجمهوری ترکیه اعلام کرد که اردوغان به مکرون گفته است که تصمیم اتحادیه اروپا برای کاهش تحریمها مناسب است، اما تأکید کرده که برای آغاز یک مرحله جدید در روابط با سوریه، تمامی تحریمها باید لغو شوند.
ترکیه از احمد الشرع، رهبر گروه هیئت تحریر الشام، که در ۸ دسامبر سال گذشته رژیم اسد را سرنگون کرد و اکنون بهعنوان رئیس جمهور موقت سوریه فعالیت میکند، حمایت کرده است.
یک مقام اتحادیه اروپا: برای حمایت از زنان افغان، هیچ گزینهای جز تعامل با طالبان وجود ندارد
![دختران محصل افغان](https://gdb.rferl.org/6ff2707d-f03b-4153-b58b-1d79896a31fa_w250_r1_s.jpg)
انیتا هیپر سخنگوی رئیس سیاست خارجی میگوید که برای حمایت از زنان افغان، هیچ گزینهای جز تعامل با طالبان وجود ندارد.
او در مصاحبهی جدید با یورونیوزبا بیان این موضوع گفته که حضور دیپلماتیک اتحادیه اروپا در افغانستان میتواند مذاکرات با مقامات کنونی افغانستان در مورد بازگشت دختران به مکاتب را به پیش ببرد.
خانم هیپر همچنان گفته است که در کمکهای بشردوستانهی اتحادیه اروپا برای افغانستان، به این موضوع هم توجه میشود که این کمکها به بهبود کیفیت آموزش اختصاص یابد، بهویژه برای افزایش امکانات دسترسی دختران به آموزش توجه صورت بگیرد.
سخنگوی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تلاشهای این اتحادیه در زمینۀ اشتغال زنان اشاره کرده و گفته است که در افغانستان ۳۵۰۰ زن تاجر را آموزش داده اند.
از زمانی که طالبان دوباره در افغانستان به قدرت رسیده اند، اتحادیه اروپا نمایندهگی دیپلماتیک خود را در کابل حفظ کرده و در طول بیش از سه سال گذشته، صدها میلیون یورو در بخشهای مختلف به افغانستان کمک کرده است.
رهبر ایران احتمال مذاکره با ایالات متحده در مورد برنامه هستهای کشورش را رد کرد
![دونالد ترمپ و آیتالله علی خامنهای](https://gdb.rferl.org/6cd0db09-2aa3-4a3a-d86e-08dd3bb47256_w250_r1_s.jpg)
آیتالله علی خامنهای رهبر ایران احتمال گفتوگو با ایالات متحده در مورد برنامه هستهای کشورش را رد کرد و تأکید نمود که مذاکره مشکلات ایران را حل نخواهد کرد.
خامنهای روز جمعه در سخنرانیای که برای افسران نیروی هوایی ایران گفت: «ما باید این واقعیت را درک کنیم که گفتوگو با امریکا برای حل مشکلات ما مؤثر نیست.»
او افزود که انجام چنین مذاکراتی منطقی و عاقلانه نخواهد بود.
او این اظهارات را پس از آن بیان کرد که در چند ماه اخیر، برخی مقامات ایرانی نشانههایی از آمادگی تهران برای مذاکره با دولت دونالد ترمپ نشان داده بودند.
از سوی دیگر، ترمپ نیز خواستار توافق هستهای جدیدی با ایران شده و گفته است که او نیز میخواهد ایران بهگونهای صلحآمیز پیشرفت کند و به رفاه برسد، اما به شرطی که تسلیحات هستهای نداشته باشد.