قرار است رهبران افغانستان، ایران و هند امروز توافقنامه احداث بندر چابهار را امضا کنند. این بندر نقش مهمی در اقتصاد هند و افغانستان دارد زیرا افغانستان تا حال به بندر کراچی متکی بود.
رئیس جمهور افغانستان محمد اشرف غنی، همتای ایرانیاش حسن روحانی و صدراعظم هند ناریندار مودی امروز "دوشنبه" مشترکاً توافقنامه احداث بندر چابهار را امضا میکنند.
چابهار یک منطقه آزاد تجارتی در سیستان بلوچستان است که ظرفیت تخلیه و بارچلانی اموال تجارتی را دارد و تجار افغان از این طریق خواهند توانست روابط تجارتی شانرا با خلیج عمان و از آنجا با تمام کشورهای جهان به سادهگی تأمین نمایند.
حکومت افغانستان امیدوار است که با احداث و گشایش بندر چابهار اتکای افغانها به بندر کراچی کاهش یافته و تجار افغان راه بدیلی برای دریابند.
شاه حسن مرتضوی معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به رادیو آزادی گفت، چابهار نسبت به بنادر دیگر تجار افغان را از راه کوتاه تر با جهان وصل میکند و حکومت افغانستان میخواهد از راههای مختلف به جهان روابط تجارتی اشرا تقویت بخشد.
وی گفت:
"قرار است که روز دوشنبه وزرای ترانسپورت سه کشور با حضور رهبران هر سه کشور هند، افغانستان و ایران موافقتنامه بندر چابهار را امضا کنند. بندر چابهار یکی از مسیرهای نزدیک به افغانستان نسبت به بنادر دیگر است و محدودیت که افغانستان در دسترسی به بنادر کشورهای دیگر دارد هم از میان برداشته میشود و ما به هر میزانی که دسترسی به راهها و بنادر داشته باشیم به همان میزان در صادرات و واردات خود راحت تر هستیم."
افغانستان، هند و ایران تلاشها برای احداث بندر چابهار را در سال ۲۰۰۳ آغاز کردند ولی در چند سال گذشته به سبب تحریمات بر ایران، هند و دیگر کشورها به سرمایه گذاری در این بندر چندان مایل نبودند ولی رئیس جمهور غنی بعد از انتخابش به حیث رئیس جمهور افغانستان روی ساخت این بندر تاکید زیاد داشته است.
مقامات افغان میگویند، ارسال هر کانتینر اموال تجارتی افغانستان از راه بندر چابهار از ۵۰۰ تا هزار دالر ارزانتر تمام خواهد شد.
این بندر برای هند که راه مستقیم به افغانستان و آسیای میانه ندارد خیلی مهم است. هند که با پاکستان دشمنی دارد میخواهد از راه بندر چابهار به بازارهای آسیای میانه دست یابد.