لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۳۲

اتحادیه اروپا رفع ویزه با ترکیه را بررسی می‌کند


قرار است اتحادیه اروپا در همین هفته گفتگوها را در مورد عملی ساختن پلانی پیش ببرد که در نتیجه آن شهروندان ترکیه بدون ویزه به اروپا سفر کرده بتوانند.

این توافقنامه جنجالی، در ماه مارچ میان بروکسیل و انقره صورت گرفته بود.

براساس همین توافق، ترکیه در بدل جلوگیری از ورود پناهجویان غیر قانونی به اتحادیه اروپا، امتیاز‌های را به دست می آورد که ویزه شهروندان ترکیه هم جزء از آن است.

با وجود مخالفت شماری از کشور‌های عضو اتحادیه اروپا، این اتحادیه طرح برنامۀ را در همین هفته پیش میبرد تا شهروندان ترکیه بدون ویزه به اروپا سفر کرده بتوانند.

این یکی از امتیاز هایست که در نتیجه توافق ترکیه با اتحادیه اروپا روی بحران پناهجویان غیر قانونی به دست آمده بود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، ژان کلاود جونکرد رئیس کمیسیون اروپا روز یکشنبه گفت: احصائیه جدید نشان می‌دهد که پنجشنبه گذشته، ۶۳ تن از ترکیه به یونان رسیدند در حالیکه ورود پناهجویان به این کشور در ماه اکتوبر گذشته به اوج خود رسیده بود و به صورت حد اوسط روزانه ده هزار تن وارد یونان می‌شدند.

برخی از منابع در اتحادیه اروپا گفته اند: در نظر است تا کمیسیون اروپا روز چهارشنبه اعلان کند که ترکیه، شرط‌ها برای آزادی ویزه را از قبل پوره کرده و اتحادیه اروپا و پارلمان این اتحادیه تصمیم بگیرند که توافق را تا پایان ماه جون نهایی سازند.

یکی از مقام‌های اروپایی که از این مسئله آگاهی دارد، به خبرگزاری رویترز گفته است: اتحادیه اروپا معیار‌هایش را کاهش نداده بلکه این معیار‌ها از سوی ترکیه بلند رفته است.

این مقام که می‌خواهد نامش گرفته نشود، در پاسخ با انتقاد‌های چنین گفته که گویا انقره نیمی از وعده‌هایش را در مورد توافقنامه پناهجویان عملی نکرده است.

به باور رویترز، واقعیت‌های سیاسی چیزی دیگری است و بروکسیل به ترکیه چیزی گفته نمی‌تواند و توافقنامه پناهجویان را که یک سند تاریخی دانسته می‌شود، در خطر فروپاشی پذیرفته نمی‌تواند.

گفته می‌شود که انقره شاید با دادن این امتیاز، حمایت سیاسی نداشته باشد اما حکومت ترکیه نمی‌خواهد که دیرتر پاسخ بگیرد.

احمد داود اوغلو صدراعظم ترکیه هشدار داده که اگر اتحادیه اروپا تعهداتش را عملی نکند، انقره هم از جانب خودش وعده تسلیم گیری دوباره پناهجویانی را که در یونان بسر می‌برند، عملی نخواهد کرد.

در نتیجه توافقنامه میان یونان و ناتو و با اقدام‌های ترکیه و کشور‌های هم مرز در حوزه بالکان، شمار پناهجویان غیرقانونی خیلی کاهش یافته است اما گفته می‌شود که در این مورد، یونان نقش ارزنده را بخاطر کنترول آب‌هایش داشته است.

پناهجویان سوریه، افغانستان، کشور‌های شرق میانه و آسیایی با پذیرش هزاران مشقت و در نتیجه جنگ در کشور‌ هایشان خود را از طریق همین آب‌ها به یونان می‌رسانند.

مقام‌های اتحادیه اروپا تاکید می‌کنند که این اتحادیه کدام وعدۀ به ترکیه نداده است بلکه گفته که پیشنهاد ویزه تنها در صورتی عملی می‌شود که انقره ۷۲ شرط قانونی و تخنیکی را عملی کند.

براساس گزارش‌ها، مسئله توافق با اتحادیه اروپا برای ترکیه خیلی حساس است زیرا این کشور خیلی پُر جمعیت است.

ترکیه حدود ۷۹ میلیون جمعیت دارد اما سابقه حقوق اقلیت‌ها، آزادی بیان و حاکمیت قانون در اینکشور خیلی هم خوب نیست.

با این هم مقام‌های ترکیه از هر گونه تبعیض در برابر مسلمانان هشدار می‌دهند.

یک مقام ترکی در انقره می‌گوید: اتحادیه اروپا امروز فرصت دارد تا نشان دهد که شریک قابل اعتماد است و این را هم به گفته همین مقام واضح سازد تا هم مانند ترکیه که اکثریت شهروندانش مسلمان استند، به سوی سیاست و برخورد دو گانه رو نیاورد.

XS
SM
MD
LG