ریاست جمهوری افغانستان میگوید، روی یک دیپلوماسی قوی و بین المللی کار میکند تا بر اساس فشارهای بین المللی، پاکستان را وادار به مبارزه با تروریزم سازد.
دواخان مینه پال معاون سخنگوی رئیس جمهور روز جمعه در صحبت با رادیو آزادی گفت، با دوام این فشارها حکومت افغانستان به نماینده خاص این کشور در شورای امنیت سازمان ملل نیز وظیفه سپرده است تا شکایتش را برضد پاکستان به این شورا مطرح سازد:
" این روشن گردید که پاکستان در کار مبارزه با تروریزم جدی نیست. در این راستا این کشور با آنکه همکاری نکرده، سر هم باز زده است. حکومت افغانستان مجبور است که این معضل را از مراجعه بین المللی حل سازد و به نماینده دایمی مان وظیفه سپرده شده است تا شکایتش را در پیوند به حملات اخیر در افغانستان و نیز حمایت پاکستان از تروریزم، در شورای امنیت سازمان ملل مطرح سازد. "
حکومت افغانستان پس از آن چنین موضع را در برابر پاکستان اختیار میکند که مقام های امنیتی افغان از طرح ریزی حمله مرگبار اخیر کابل پرده برداشتند و گفتند که این حمله در پاکستان برنامه ریزی شده بوده است، حملهء که در آن 64 تن جان باختند و 347 تن دیگر زخم برداشتند.
پس از این حمله به گفته شورای امنیت ملی افغانستان، رئیس جمهور غنی گفته است، رهبران گروه های سرکش در شهر کویته و پشاور پاکستان به سر می برند و افغانستان دیگر امید آن را ندارد که اسلام آباد آنان را به میز گفتگوهای صلح حاضر سازد.
با این همه، سرتاج عزیز مشاور روابط خارجی صدراعظم پاکستان در واکنش به سخنان رئیس جمهور غنی و در صحبت با رادیو آزادی گفته است که، تا چند هفته دیگر گفتگوهای صلح میان طالبان و افغانستان آغاز خواهد شد و پاکستان در این راستا، تلاش می ورزد.
اما مطرح کردن شکایت افغانستان در پیوند به عدم همکاری پاکستان در کار مبارزه با تروریزم به شورای امنیت سازمان ملل، تا چه پیمانه اثرگذار خواهد بود؟
احمد سعیدی یکی از دیپلومات های پیشین افغانستان در پاکستان و کارشناس سیاسی به این باور است، شکایت افغانستان در پیوند به کارنامه های پاکستان به شورای امنیت سازمان ملل زمانی اثرگذار خواهد بود که این کشور حمایت اعضای این شورا را در این راستا به دست آورد:
" از نگاه حقوق بین دول افغانستان باید اسناد و شواهد که مداخله پاکستان را ثابت سازد در اختیار شورای امنیت سازمان ملل قرار دهد. شورای امنیت پنج عضو دایمی دارد که اگر حد اقل سه تن آنان از افغانستان طرفداری کنند و از پانزده عضو شورای امنیت حد اقل نُه تن آنان از افغانستان طرفداری کند اگر این نه تن رای ندهند این موضوع شامل اجندای شورای امنیت سازمان ملل شده نمی تواند. "
آقای سعدی همچنان میگوید شکایت افغانستان به شورای امنیت سازمان ملل از پاکستان دور از تاثیر گذاری هم نخواهد بود و با این کار برای جهان روشن میگردد که پاکستان در امر مبارزه با تروریزم صادق نبوده است.
از سوی دیگر اما وی تاکید می ورزد، افغانستان در کنار آنکه شکایت اش را به شورای امنیت سازمان ملل مطرح میکند، باید این معضل را به دیگر مراجع بین المللی نیز برساند.
گزارش: نظیفه محبوبی