پس از آنکه اظهارات وزیر خارجه امریکا در مورد حکومت وحدت ملی عکس العملهای برخی گروه های سیاسی به شمول مشرانو جرگه را برانگیخت، رئیس اجرائیه درک برخی حلقات و سیاسیون از توافقنامه سیاسی را تعجب آور میخواند.
عبدالله عبدالله به روز دوشنبه در آغاز نشست شورای وزیران توقع کرد، افرادیکه میخواهند در سیاست نقش داشته باشند، توافقنامه وحدت ملی را باید به دقت مطالعه کنند:
" یک تعداد از سیاسیون بزرگوار ما تازه به یک واقعیت متوجه شده اند، که این برای من واقعاً قابل تعجب بود، توقع ما این بود کسانیکه در سرنوشت سیاسی افغانستان میخواهند نقش داشته باشند حداقل همین موافقتنامه را به دقت مرور کرده باشند. "
عبدالله عبدالله از کدام سیاست مدار مشخص نام نبرد، اما اظهارات اخیر وزیر خارجه امریکا که در کابل بیان شد عکس العمل برخی افراد و نهاد ها به شمول مشرانو جرگه را برانگیخت.
پیش از این شورای حراست و ثبات و جبهه نوین ملی به رهبری انوارالحق احدی گفته بود که مدت کار حکومت وحدت ملی برای دو سال است و پس از آن دوام کار این حکومت مشروعیت ندارد.
جان کری وزیر خارجه امریکا در سفرش به کابل گفت توافقنامه حکومت وحدت ملی که در حضور داشت وی امضا شده است برای پنج سال میباشد.
پیش از این ذهنیت برخی سیاسیون و مردم عام در افغانستان به این بود که مدت کار حکومت وحدت ملی برای دو سال است و پس از دو سال لویه جرگه دعوت شده و شکل حکومت تغییر می یابد.
در یک ماده توافقنامه حکومت وحدت ملی آمده است که در مدت دو سال لویه جرگه دعوت گردد اما با آنکه بیش از یک و نیم سال از کار حکومت سپری شده نشانی از این جرگه وجود ندارد.
ودیر صافی استاد حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل به رادیو آزادی گفت که سخنان داکتر عبدالله به شمول رئیس مشرانو جرگه متوجه سیاستمداران است که با توافقنامه حکومت وحدت ملی مخالفت دارند:
" این خو به گونه واضح سیاست مداران را خطاب قرار داده و رئیس سنای افغانستان نیز این را گفته است که این یک موضوع قابل شرم است که جان کری می آید و مسایل را حل میکند در حالی که اشرف غنی و عبدالله عبدالله خودشان هم میتوانستند که این را حل کنند. "
قبل از این فضل هادی مسلم یار رئیس مشرانو جرگه گفته است، اتخاذ تصامیم از سوی کشور بیرونی در خصوص سرنوشت افغانستان، شرم آور است.
ودیر صافی نیز میگوید که جان کری یکبار دیگر مدت کار حکومت وحدت ملی را تمدید کرده که این کار یک مداخله آشکار در امور افغانستان میباشد.
وی میگوید بخاطر بقای حکومت وحدت ملی اینگونه اظهارات را باید رهبران حکومت ابراز کنند و این یک حرف طبیعی است که این گونه اظهارات از یک آدرس خارجی حساسیتها را برمی انگیزد.
گزارش: جاوید حسن زاده