حکومت افغانستان از گسترش برنامهء حمایت کرده است که بر اساس آن در جنگ علیه طالبان در مناطق مختلف، از مردم محلی استفاده میشود.
حکومت افغانستان میگوید، به همان شکلی که برای مبارزه علیه داعش از مردم محلی در ننگرهار استفاده شد، در جنگ علیه طالبان نیز اقدام مشابه خواهد کرد ولی به شرطی که افراد ملکی در چوکات نیروهای امنیتی فعالیت نمایند.
دواخان مینه پال معاون سخنگوی رئیس جمهور غنی در این مورد به رادیو آزادی گفت:
" رئیس جمهور افغانستان هر روز از مردم میخواهد که علیه دشمنان افغانستان، علیه دشمنان خاک و مردم افغانستان قیام نمایند ولی آنها نخست در صفوف قوای امنیتی بسیج میشوند، تنظیم میگردند و بعد از آن علیه هر خطر بلقوه و هر دشمن مقابله میکنند. "
موضوع مسلح سازی افراد ملکی را در این هفته روزنامه والستریت ژورنال امریکا منتشر ساخت و گفت، اداره استخبارات افغانستان در قرا و قصبات به مردم اسلحه میدهد تاعلیه داعش قیام کنند.
به باور روزنامه، این اقدام در بعضی مناطق عملی شده است و حال به نظر میرسد مقامات حکومت افغانستان این تلاش ها را وسعت داده و از همین طریق علیه طالبان نیز اقدام نمایند.
این برنامه به گفته بعضی مقامات افغان شاید بخشی از استراتیژی رئیس جمهور اشرف غنی باشد، ولی به گفته والستریت ژورنال امکان دارد این برنامه خطرناک باشد زیرا بعداً کنترول این افراد مسلح در مناطق مختلف کار سادهء نخواهد بود.
ولی دواخان مینه پال معاون سخنگوی ریاست جمهوری میگوید، تا حال ملکی هایی که علیه مخالفین با حکومت همکاری میکنند خودسرانه عمل کرده نتوانسته اند:
" ما تمام کسانی را که علیه دشمنان افغانستان و نظام افغانستان مقاومت میکنند و جنگیده اند در سیستم خود بسیج و تنظیم نموده ایم. "
به نوشته والستریت ژورنال برنامه مسلح سازی افراد ملکی در قرا و قصبات در ماهء اگست سال گذشته آغاز شد که مقامات محلی و مسئولین غربی از آن نظارت میکنند.
از سوی دیگر کارشناسان امور نظامی، آماده گی برای جنگ را راه حل ندانسته میگویند در جنگ جاری تجهیزات نسبت به افراد مهمتر است.
جنرال غلام حسین هزاره در مورد میگوید:
" جنگ عوامل متعددی دارد در افغانستان. عوامل داخلی، منطقوی و فرا منطقوی دارد. جنگ را از طریق جنگ نمیتوان حل کرد. جنگ را تنها در صورتی میتوانیم حل کنیم که ما امکانات و تجهیزات داشته باشیم. "
حکومت افغانستان از یک سو نیروهای امنیتی افغان را علیه طالبان و دیگر گروه های مسلح مخالف تقویت میکند و از سوی دیگر هنوزهم امیدواری های وجود دارد که با طالبان مذاکره شود، ولی این معلوم نیست که آماده گی برای جنگ چی تاثیری روی مذاکرات احتمالی صلح خواهد گذاشت.