افغانستان
منظور: افزایش بیماری توبرکلوز در سال 2015 نگران کننده است

وزارت صحت عامه افغانستان میگوید واقعات بیماری توبر کلوز در سال 2015 میلادی در این کشور در مقایسه با چهارده سال گذشته بیشترین رقم را نشان داده است.
لطف الله منظور ترینر متخصص مرکز کنترول توبر کلوز این وزارت امروز به رادیو آزادی گفت بیش از سی و هفت هزار واقعه توبر کلوز در سال 2015 در افغانستان به ثبت رسیده است.
اما وی گفت که بالا رفتن تعداد واقعات نشان دهنده توسعه برنامه کنترول بیماری توبر کلوز است.
امروز برابر است با روز جهانی مبارزه با مرض توبر کلوز و صحت عامه افغانستان گفته که تلاش ها را برای کاهش این بیماری در کشور بیشتر میسازد.
این در حالیست که سازمان صحی جهان گفته است که سالانه حدود شصت هزار افغان به بیماری توبر کلوز در این کشور مبتلا میگردند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
پاکستان: رانندگان موترهای ترانسپورتی افغان تنها با ویزا اجازه ورود خواهند داشت

مقامهای پاکستانی در گذرگاه تورخم اعلام کردهاند که از تاریخ ۳۰ می رانندگان موترهای ترانسپورتی افغان تنها در صورتی اجازه ورود به پاکستان را خواهند داشت که ویزه معتبر در اختیار داشته باشند.
این تصمیم پس از آن گرفته شده که اعتبار سند یکساله ورود به پاکستان موسوم به "TAD" تا پایان همین ماه به اتمام میرسد.
بر اساس اطلاعات منتشرشده، در این مورد اعلامیههایی در مکانهای قابل دید در تورخم نصب شده و به رانندگان افغان نیز بهگونه شفاهی اطلاع داده شده است.
پیش از این نیز تصمیم مشابهی از سوی پاکستان اتخاذ شده بود که تأثیر منفی بر روند تجارت و ترانزیت میان دو کشور گذاشت.
ستره محکمه امریکا به اداره ترمپ دستور از سرگیری بررسی پروندههای پناهجویان افغان را داده

ستره محکمه ایالات متحده به اداره ترمپ دستور داده تا از تاریخ ۱۲ می ۲۰۲۵ بررسی پروندههای پناهجویان افغان را از سر گیرد.
این تصمیم شامل برنامه پذیرش پناهجویان امریکا (USRAP)، طرحهای اسکان مجدد و برنامههای تأیید سفر نیز میشود.
شان ون دایور، رئیس سازمان «افغان ایوک» این تصمیم را یک پیروزی بزرگ برای متحدان افغان در امریکا توصیف کرده و گفته در صورت اجرای آن از سوی اداره ترامپ، گامی مهم برداشته خواهد شد.
در حکم دیوان عالی، بهطور ویژه خواسته شده که ممنوعیت پذیرش پناهجویان لغو شود و این دستور از تاریخ ۱۲ می اجرایی خواهد شد. قاضی دیوان تأکید کرده که اداره باید هرچه زودتر روند بررسی پروندهها را آغاز کند.
طالبان؛ افزایش تنش بین پاکستان و هند به نفع منطقه نیست

وزارت امور خارجه طالبان نگرانی خود را از افزایش تنشها بین پاکستان و هند ابراز کرده و گفته است که این وضعیت را به نفع منطقه نمیداند.
وزارت امور خارجه طالبان امروز چهارشنبه در صفحه ایکس خود نوشت که امنیت و ثبات را به نفع کل منطقه میداند و از هر دو طرف میخواهد که خویشتنداری کنند و مشکلات را از طریق دیپلماسی و گفتگو حل کنند.
اگرچه پاکستان متحد اصلی طالبان محسوب میشد، اما روابط بین این کشور و طالبان به ویژه پس از بمباران منطقه برمل در پکتیکا توسط طیارههای پاکستانی در سال گذشته، پرتنش شده است.
در مقابل، روابط طالبان با هند خلاف اوایل حکومت طالبان در سال ۲۰۲۱ نزدیکتر شده است.
رسانه های ایرانی از سفر قریب الوقوع سرپرست وزارت خارجۀ طالبان به تهران خبر می دهند.

برخی از رسانه های ایرانی گزارش داده اند که امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ طالبان در راس یک هیئت بلندپایه هفتۀ آینده به تهران سفر خواهد کرد.
خبرگزاری مهر روز سه شنبه (۱۶ ثور) گزارش داد که در دیدار بین هیئت طالبان و مقام های ایرانی در بارۀ روابط دوجانبه و منافع مشترک گفتگو خواهد شد.
وزارت خارجۀ طالبان در مورد سفر آقای متقی به تهران هنوز چیزی نگفته است.
ایران از معدود کشور های است که با حکومت طالبان تعامل دارد و دیپلماتان این گروه را پذیرفته است.
احتمال باران شدید و جاری شدن سیلاب در ده ولایت افغانستان

ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان از احتمال باران و جاری شدن سیلاب در ۱۰ ولایت افغانستان هشدار داده است.
این ریاست در خبرنامه ای روز سه شنبه (۱۶ثور) گفت که خوست ، پکتیا ، ننگرهار ، لوگر، میدان وردک ، پروان ، بدخشان،نورستان، کاپیسا ، و کابل امروز شاهد باران شدید ، رعد برق و سیلاب های آنی خواهند بود.
مقدار باران در نقاط مختلف بین ۱۰ تا ۳۰ ملی متر پیشبینی شده است.
در ادامه گفته شده که در ولایت های غربی و مرکزی احتمال وقوع بادهای نسبتاً شدید وجود دارد که سرعت آن در نقاط مختلف بین ۵۰ تا ۷۵ کیلومتر در ساعت خواهد بود.
این در حالی است که به گفتۀ مقام های محلی طالبان روز جمعه گذشته بر اثر سرازیر شدن سیلاب در ولسوالی بهارک ولایت بدخشان دستکم ۵ تن جان باختند.
سیلاب های اخیر در بدخشان همچنان باعث تخریب زمین های زراعتی ، خانه های مسکونی و مسدود شدن برخی از راه ها شده بود.
کرزی: پاکستان نام شخصیتهای افغان را بر مراکز علمی بگذارد، نه بر راکتها

حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، از پاکستان خواست تا بهجای نامگذاری راکتها و تسلیحات خود به نام شخصیتهای افغان، نام آنان را بر مراکز علمی و فرهنگیاش بگذارد.
آقای کرزی این اظهارات را در صفحه ایکس خود پس از آن مطرح کرد که پاکستان هفته گذشته یک راکت بالستیک جدید به نام «ابدالی» را آزمایش کرد.
او افزود که پیشتر نیز پاکستان راکتهای خود را با نامهای «غزنوی» و «غوری» نامگذاری کرده، در حالیکه «در حال حاضر افغانهای ساکن آن کشور با رفتارهای بد و آزاردهنده مواجهاند.»
به گفته کرزی، افغانستان در طول تاریخ شخصیتهای علمی، فکری، فرهنگی، مبارز و پادشاهان بزرگی را در دامان خود پرورانده که جهان آنان را با احترام یاد میکند و باید نامهایشان به گونهای شایسته مورد استفاده قرار گیرد.
"نیمی از افغانها تا فبروری ۲۰۲۵ هیچ کمکی دریافت نکردهاند"؛ گزارش تازه از بحران بشری در افغانستان

سازمانی بهنام "ریچ" که در زمینه مهاجرت و مناطق آسیبدیده از بحران تحقیق میکند، در گزارشی تازه درباره افغانستان اعلام کرده است که بر اساس ارزیابیهای جدید بازارها، نزدیک به نیمی از مردم افغانستان تا ماه فبروری سال ۲۰۲۵ هیچگونه کمک بشردوستانهای دریافت نکردهاند.
این یافته نشاندهنده بحران عمیق کمکرسانی در افغانستان است که پس از کاهش قابل ملاحظه کمکهای مالی از سوی جامعه جهانی بهوجود آمده است.
این گزارش نشان میدهد که درصد افغانهای نیازمندی که از دریافت کمکها بازماندهاند، از ۳۳ درصد در سال گذشته به ۴۸ درصد در سال جاری افزایش یافته است.
این پایینترین سطح دسترسی نیازمندان به کمکها از زمان به قدرت رسیدن طالبان در سال ۲۰۲۱ تاکنون محسوب میشود.
گزارش که عمدتاً وضعیت اقتصادی مردم افغانستان را در ماه اپریل بررسی کرده و روز سهشنبه در وبسایت ریلیفوب منتشر شده، میافزاید: «اگرچه توزیع کمکها اغلب ماهیت فصلی دارد، اما تغییرات اخیر نشاندهنده تداوم کاهش کمکها نسبت به سالهای گذشته است.»
در این گزارش هشدار داده شده است که اگر برای حمایت از فقیرترین افغانها راهحلی جایگزین پیدا نشود، «این وضعیت تهدیدی جدی برای امنیت غذایی، تقاضای بازار و توان خرید خانوادهها ایجاد خواهد کرد.»
سازمان ملل متحد اعلام کرده که میزان کمکهای بشردوستانه به افغانستان از ۳.۸ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۲ به ۱.۷ میلیارد دالر در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته است. توقف کمکهای امریکا در ماه جنوری ۲۰۲۵، روند ارائه کمکهای نقدی را مختل کرده، بهویژه برنامههایی که بر پایه کمکهای ارزی تأمین مالی میشدند.
همزمان با کاهش کمکها، افغانستان همچنان با رکود اقتصادی مواجه است.
میزان بیکاری افزایش یافته و تاجران برای تهیه کالا به قرض گرفتن روی آوردهاند.
گزارش ریچ نشان میدهد که ۵۲ درصد فروشندگان برای تأمین کالاهای خود مجبور به گرفتن قرض شدهاند، که عمدتاً از سوی تأمینکنندگان یا بستگان پرداخت شدهاند، زیرا خدمات مالی رسمی همچنان محدود باقی مانده است.
سازمان جهانی صحت دومین مورد پولیو در ۲۰۲۵ در افغانستان را تایید کرد

سازمان جهانی صحت دومین مورد ابتلا به ویروس پولیو در افغانستان را در سال جاری تأیید کرد؛ این مورد در ماه مارچ در ولایت هلمند شناسایی شده است.
این مورد پس از شناسایی نخستین ابتلا در ولسوالی بالامرغاب ولایت بادغیس ثبت شده، جایی که یک دختر پنجساله به این ویروس مبتلا شد.
همچنین تا کنون ۱۸ نمونه محیطی مثبت از ویروس پولیو در ولایتهایی چون کندهار، هلمند، کابل، لغمان، ننگرهار و زابل گزارش شده است.
افغانستان و پاکستان همچنان تنها کشورهاییاند که پولیو در آنها محو نشده. کارشناسان صحی هشدار میدهند که محدودیتهای طالبان بر کار زنان در بخش صحی، روند واکسیناسیون را با دشواری روبرو کرده و خطر شیوع بیشتر را افزایش داده است.
پولیو یک بیماری ویروسی است که تداوی ندارد و تنها با واکسیناسیون می توان کودکان را از آن نجات داد.
کمیشنری عالی متحد در امور پناهندگان نگران سرنوشت نامعلوم برگشتکنندگان افغان از کشورهای همسایه است

این کمیشنری روز دوشنبه، ۱۵ ثور با نشر گزارشی گفته است که تنها در ماه اپریل ۲۸۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان و ایران اخراج شدند و یا مجبور به برگشت شده اند.
به گفتۀ این سازمان، از میان ۱۴۴ هزار نفری که در ماه اپریل از پاکستان برگشت کردند، ۳۰ هزار نفرشان اخراج شده اند.
کمیشنری عالی متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) میگوید که بسیاری از این برگشتکنندگان دههها پیش افغانستان را ترک کرده بودند و حالا پس از وارد شدن به افغانستان نمیدانند که کجا بروند و چه کار کنند.
این ادارۀ ملل متحد افزوده است، بیشتر این برگشت کنندگان نمیدانند چگونه از فرزندانشان در کشوری نگهداری کنند که فقر و بیکاری در آن در سالهای اخیر افزایش یافته و نیمی از جمعیت آن برای تأمین نیازهای اولیۀ خود به کمکهای خارجی وابسته هستند.
تیم ملی کریکت افغانستان در ردهبندی بازیهای یک روزۀ بینالمللی (ODI) در جایگاه هفتم قرار گرفت

شورای بینالمللی کریکت در گزارشی که روز دوشنبه منتشر کرد، ردهبندی ۲۰ تیم برتر جهان را اعلام کرد.
بر اساس این رده بندی، جایگاه اول به تیم نیوزلند و پس از آن تیم استرالیا و جایگاه بیستم به تیم امارات متحده عربی تعلق گرفت.
بورد کریکت افغانستان در اعلامیهای که در صفحۀ فیسبوک خود منتشر کرده، گفته است که این اولین بار است که تیم افغانستان در ردهبندی بازیهای یک روزه بینالمللی به این مقام رسیده است.
بر اساس این ردهبندی جدید، تیم کریکت افغانستان در مسابقات ۵۰ آوره از انگلیس و ویست اندیز پیشی گرفته است.