ایالات متحده امریکا از طالبان خواسته است به میز مذاکره بیایند و تأکید دارد که همسایه های افغانستان پلان دارند از حکومت این کشور حمایت کنند نه از طالبان.
امریکا در کنار پاکستان و چین دو همسایۀ افغانستان، عضو گروه چهار جانبه مذاکرات برای صلح است.
به دنبال نشر خبر ها در مورد عدم شرکت طالبان در مذاکرات صلح، وزارت خارجه امریکا دیروز با نشر اعلامیۀ گفت: "طالبان یک گزینه دارند یا در مذاکراتی صلح که با حسن نیت دایر می شود شرکت نمایند یا اینکه جنگی را ادامه دهند که در آن هموطنان شان را می کشند و کشورشان را ویران می کنند."
در اعلامیۀ وزارت خارجه امریکا همچنان آمده است که اگر طالبان راه جنگ را انتخاب نمایند، با ادامۀ تلاش های مشترک نظامی نیروهای افغان و شرکای بین المللی آنها مواجه خواهند شد.
این هشدار وزارت خارجه امریکا در حالی داده شده است که رئیس جمهور اشرف غنی هم دیروز در مراسم افتتاح سال ششم دور شانزدهم شورای ملی گفت، برای آوردن صلح اراده مستحکم دارد اما حکومت در برابر کسانیکه به جنگ ادامه می دهند، آماده گی کامل دارد.
وی گفت:
"برای آوردن صلح امید داریم و تلاش می کنیم و غافل نیستیم، برای مقابله در برابر کسانیکه جنگ را تحمیل می کنند، آماده هستیم."
قرار بود مذاکرات مستقیم حکومت افغانستان با نماینده گان طالبان به روز پنجشنبه همین هفته در اسلام آباد آغاز شود، ولی طالبان به روز شنبه با نشر اعلامیۀ از عدم شرکت نماینده گان شان در این نشست خبر دادند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان در این اعلامیه گفت، نه کسی برای اشتراک درین نشستها موظف شده و نه هم رهبری شورای امارت اسلامی در مورد اشتراک درین نشستها فیصله کرده است.
درین اعلامیه روی این موقف طالبان تأکید شده است که تا زمانیکه به گفته آنها اشغال افغانستان پایان نیافته، لستهای سیاه ختم نشده و زندانیان آزاد نشده باشند، مذاکراتی بیمفهوم و فریبنده هیچ نتیجۀ نخواهد داد.
در این حال کارشناسان افغان ضمن اینکه اعلان عدم شرکت طالبان در مذاکرات صلح را یک مسئله قابل پیش بینی می خوانند می گویند، طرف اصلی مذاکرات طالبان نه بلکه پاکستان است.
کبیر رنجبر یک آگاه امور سیاسی افغان در مورد گفت:
"مسئله بنیادی و اساسی این است که طرف قضیه طالبان نه بلکه پاکستان است و این آدرس از قبل تعیین شده و ما مصروف یک جنگ فرسایشی نیابتی هستیم در افغانستان که به صورت غیر مستقیم از سوی پاکستان به پیش برده می شود."
این بیانات در حالی ایراد شده است که سرتاج عزیز مشاور امور بین المللی صدراعظم پاکستان اخیراً در واشنگتن در مورد اینکه آیا پاکستان می تواند طالبان افغان را آماده به مذاکرات صلح کند گفت: رهبران طالبان در پاکستان زندگی می کنند و کشورش بالای آنها نفوذ دارد و در صورتیکه طالبان به اشتراک در مذاکرات صلح آماده گی نشان ندهند حد اقل آنها را از خاک خود بیرون خواهند کرد.
در حالیکه طالبان از عدم شرکت در مذاکرات احتمالی صلح با حکومت افغانستان خبر داده اند، کابل ادعا دارد که زمان گفت و گو های صلح با طالبان مسلح تا یک یا دو هفته به تأخیر افتاده است.
درصورت عدم شرکت طالبان در مذاکرات مستقیم صلح با حکومت افغانستان، گزینه که کابل و متحد اصلی اش واشنگتن آنرا مطرح می کنند، سرکوب و یا تضعیف طالبان از طریق نظامی است، گزینۀ که مقامات پاکستانی یکی دو بار ازآن سخن گفته اند اما سوال اینجاست که آیا تلاش های نظامی 14 سال گذشته برای سرکوب این گروه نتیجه مطلوب داده است؟