نیرو های بحری ترکیه روز یکشنبه حدود شصت افغان را که توسط یک قایق قصد رفتن به یونان را داشتند، اجازه نداد وارد آن کشور شوند.
پناهجویان افغان می گویند: خیلی وضعیت بد را در جاده های ترکیه سپری می کنند.
به دنبال مقدونیه، صربیا و یونان، حالا ترکیه اجازه نمی دهد که پناهجویان افغان وارد اروپا شوند.
حدود شصت افغان در بی سرنوشتی در جاده های ترکیه بسر می برند و قایق آنها که به سوی جزیره کیوس یونان در حرکت بود، عصر یکشنبه از سوی نیرو های بحری ترکیه متوقف شد.
مراد ییلمیز ارسلان یکی از قوماندانان قوای بحری ترکیه می گوید: اگر نیرو های آنها قایق را توقف نمی دادند، شاید یک فاجعه دیگر به بار می آمد.
وی گفت:
" شصت و سه تن در قایق سوار بودند. این قایق ها می توانند تا چهل تن را انتقال دهند اما آنها خیلی افراد زیاد را سوار کردند و شصت و سه تن را در آن جا دادند. اگر ما آنها را متوقف نمی کردیم، شاید با یک فاجعه دیگر روبرو می شدیم."
ظاهراً نیرو های بحری ترکیه به خاطر نجات جان پناهجویان، قایق آنها را متوقف و سرنیشنان آنرا به خشکه انتقال دادند.
اما وضعیت در استانبول و سایر شهر های ترکیه چیز دیگریست.
ده ها پناهجوی افغان با پذیرش دشواری های زیاد منتظر اند تا برای شان اجازه ورود از ترکیه به یونان و سپس اروپا داده شود.
اما با عبور از ترکیه به یونان، وضعیت برای آنها خیلی خوب هم نیست.
مقدونیه و صربیا که راه گذشتن پناهجویان از یونان به اروپا دانسته می شود، به افغان ها اجازه نمی دهند تا وارد این دو کشور شوند.
آرمان یک پناهجوی افغان است که در ترکیه گیر مانده و می خواهد به اروپا برود. او به خبرگزاری رویترز گفته که به خاطر نا امنی افغانستان را ترک کرده است.
وی گفت:
" بخاطر اینجا آمده ایم که کشور ما با مشکلات زیادی روبرو است. مشکل بزرگ، جنگ در تمام کشور ماست. به همین خاطر اینجا آمدم و می خواهم به اروپا بروم زیرا افغانستان امن نیست."
آرمان در میان شصت پناهجوی افغان است که برایش اجازه داده نشده تا به وسیله قایق از ترکیه وارد اروپا شود.
آصف جوان دیگر افغان است که در همین قایق بوده و از وضعیت جنگ افغانستان شکایت دارد.
او می گوید، اگر افغانستان امن میبود، هیچگاه این راه دشوار را انتخاب نمی کرد:
" وضعیت خیلی بد در افغانستان داریم و گروه های تروریستی مانند داعش و طالبان در آنجا وجود دارند. آنها سر های ما را می برند و ما باید به اروپا برویم. خیلی وضعیت بد داریم. اگر وضعیت خوب می بود، هیچگاه از این راه نمی آمدیم."
علاوه بر کشور های شرق اروپا، ترکیه تحت فشار اتحادیه اروپا قرار دارد تا از ورود غیر قانونی پناهجویان افغان، عراقی و سوری جلوگیری کند.
نیرو های بحری ترکیه می گویند: بیش از 13100 پناهجو را در 281 رویداد جداگانه در آب های میان ترکیه و اروپا نجات داده اند.
اکثر کشور های اروپایی در حال حاضر به خاطر روی ورود پناهجویان افغان محدودیت وضع کرده اند که به باور آنها، افغانستان امن تر از عراق و سوریه است و از سوی دیگر، ظرفیت پذیرش اکثر کشور های اروپایی در مقایسه با پارسال کاهش یافته است.
گفته می شود در حال حاضر صد ها پناهجوی افغان در جرمنی منتظر اند تا به صورت داوطلبانه به افغانستان باز گردانده شوند.
اما هم مانند آرمان و آصف، ده ها جوان افغان باز هم، به امید پذیرفته شدن و یک زنده گی بهتر راه های خیلی دشوار را می پیمایند تا در اروپا زنده گی کنند و اینکه چی سرنوشتی در انتظار شان است، هیچ کسی نمی داند.
جاوید نعیمی