لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۲۷

فیروز: برای کاهش مرگ و میر مادران باید رقم قابله ها افزایش یابد


وزارت صحت عامه افغانستان در حالی تلاشها برای افزایش تعداد قابله ها را در کشور آغاز کرده که هم اکنون در بیش از ۴۰۰ مرکز صحی این کشور قابله وجود ندارد.

فیروزالدین فیروز وزیر صحت عامه روز یکشنبه در نشست معرفی چهارچوب خدمات قابلگی که از سوی کانفدراسیون بین المللی قابله ها در کابل برگزار شده بود گفت که برای کاهش مرگ و میر مادران نیاز است تا سطح قابله ها از لحاظ کمی و کیفی در کشور بلند برده شود.

وی افزود که تلاش دارند تا تعداد قابله ها را در کشور از ۴۵۰۰ به ۱۱ هزار تن افزایش دهند: " تا ۱۱ هزار باید تعداد را افزایش بدهیم چون هنوز هم اکثریت مردم افغانستان دسترسی شان به خدمات صحی محدود است و کسی که میتواند دسترسی شان را خود کند قابله ها می باشد نقش قابله ها در پائین آوردن مرگ و میر مادران و بهبود صحت مادر و طفل عمده و اساسی است و در کنار کمیت کیفیت هم نیاز اساسی است. "

آقای فیروز گفت که در دههه اخیر مرگ و میر مادران در افغاستان کاهش یافته و وی علت آن را افزایش قابله ها در کشور عنوان کرد.

وزیر صحت عامه افغانستان گفت که در ده سال گذشته تعداد قابله ها از ۴۵۰ به ۴۵۰۰ تن و تعداد مراکز صحی از ۴۰۰ به ۲۱۰۰ مرکز افزایش یافته است.

ازدواج های قبل از وقت، رژیم نادرست غذایی، خونریزی در هنگام ولادت، فشار خون بلند، نداشتن معلومات کافی، نبود خدمات صحی لازم و ولادت در خانه ها از عوامل عمده مرگ و میر مادران در افغانستان خوانده می شود.

چهارچوب خدمات قابلگی که از سوی وزارت صحت عامه و انجمن قابله های افغانستان ایجاد شده هدف آن خدمات صحی توسط قابله ها به مادران و نوزادان، باروری و انکشاف خدمات قابلگی در سراسر کشور است.

در این حال رئیس دفتر صحت و تغذیه اداره انکشاف بین المللی امریکا یا یو اس ای آی دی گفت که این اداره وزارت صحت عامه افغانستان را در زمینه تطبیق چهارچوب خدمات قابلگی که برای رفع نیازمندی های صحی ایجاد شده، کمک خواهد کرد.

در این حال رئیس کانفدراسیون بین المللی قابله ها می گوید که برای بهبود بخشیدن خدمات صحی در افغانستان با وزارت صحت عامه این کشور همکاری لازم خواهد کرد.

فرانسیس دی استریک در مورد گفت: " درک عمومی اینست که قابله ها در خصوص بهبود صحت مادر و طفل نقش اساسی را دارد ما به این متعهد هستیم تا برای کاهش مرگ و میر مادران و نوزادان کار کنیم و تلاش های عملی ما این است که همه خانواده ها به قابله ها دسترسی داشته باشند. "

انتقاد های وجود دارد که با مصرف صدها میلیون دالر کمک جامعه جهانی هنوز نیز مردم افغانستان بخصوص زنان و کودکان به خدمات صحی لازم دسترسی ندارند.

داکتران سفارش می کنند که وزارت صحت عامه باید سطح خدمات صحی را در مناطق دور افتاده کشور گسترش داده و شمار کارمندان صحی و امبولانس ها را نیز افزایش دهد تا خدمات صحی بهتر صورت گرفته و مرگ و میر مادران در هنگام زایمان بیشتر کاهش یابد.

گزارش: آرزو غیاثی

XS
SM
MD
LG