لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۴۳

"ادامه اعزام افغانها از خاک ایران به جنگ سوریه فاجعه بار است"


با آنکه مسئله استخدام و اعزام افغان‌ها از سوی سپاه پاسداران ایران به جنگ سوریه از ماه ‌ها به این طرف بالا گرفته اما موضع گیری ضعیف حکومت افغانستان در این خصوص انتقاد های را به همراه داشته است.

عبدالرؤف انعامی نایب منشی ولسی جرگه، جلب و جذب جوانان افغان از سوی ایران و اعزام آنان به جنگ سوریه را نگران کننده می‌خواند.

آقای انعامی روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که برای اثبات اعزام اجباری افغان‌ها به جنگ سوریه دلایل و شواهد کافی وجود دارد اما حکومت افغانستان در این زمینه همواره محافظه کارانه برخورد کرده است.

وی گفت:

" ایران بخاطر سیاست های خودش از مجبوریت افغانها سوء استفاده می‌کند و این وضعیت بسیار نگران کننده است. اگر در این موضوع حکومت افغانستان جدی ایستاد نشود زیرا دفاع از حق اتباعش در هر کشوری مطابق قانون اساسی از اولویت هایش است و ادامه این وضعیت فاجعه بار است، کسانیکه در سوریه دستگیر شدند تعداد زیاد شان افغان‌ها بوده و اینها دلایلی است برای اثبات این موضوع اما حکومت افغانستان بیشتر مصلحت اندیشی می‌کند و زیاد محافظه کاری می‌کند."

آقای انعامی، روی نقش کشورهای همسایه بخصوص ایران و پاکستان در آوردن صلح افغانستان تأکید کرده می‌گوید که حکومت افغانستان برای کسب رضایت این کشورها همواره تلاش می‌کند تا با موضع گیری نرم از بسیاری از حقایق چشم پوشی نماید.

به تازه‌گی سازمان دیده بان حقوق بشر یا "هیومن رایتس واچ"، گفته که سپاه پاسداران ایران هزاران افغان را جذب و به حمایت از نیروهای حکومت سوریه به جنگ آن کشور اعزام کرده است.

این سازمان همچنان گفته که تعداد از افغان ها حتی با جبر و تهدید به سوریه اعزام می‌شوند.

این در حالیست که سازمان بین المللی مهاجرت یا IOM نیز نسبت به اعزام افغان‌های مهاجر به جنگ سوریه از خود واکنش نشان می‌دهد.

نصیر احمد حیدرزی مسئول روابط عامه این سازمان، می‌گوید که هر چند مأموریت آنان در محدوده ارائه خدمات و کمک های بشری به مهاجرین محدود است اما در صورتیکه مسئله اعزام مهاجرین افغان به جنگ سوریه صحت داشته باشد خلاف موازین میثاق های بین المللی است.

وی افزود:

" به هر صورت به عنوان یک سازمان بین المللی خود را حق می‌دهیم که اگر همچو موارد وجود داشته باشد خلاف موازین و مندرجات میثاق های بین المللی خواهد بود."

این در حالیست که چندین ماه قبل نجیب الله کابلی رئیس حزب مشارکت ملی افغانستان نیز ادعا کرده بود که فعالیت های گسترده به هدف استخدام و اعزام جوانان افغان به جنگ سوریه و یمن در شهر کابل از طریق سفارت ایران و برخی مراکز دیگر ادامه دارد.

ریاست جمهوری افغانستان می‌گوید که وزارت خارجه این کشور را توظیف به ارائه گزارش در مورد اثبات این موضوع نموده است.

سید ظفر هاشمی معاون سخنگوی رئیس جمهور در این مورد گفت:

" ما از گزارش های آگاهی داریم که گویا شماری از افغان‌ها در جنگ سوریه دخیل شده باشند ولی بخاطر تثبیت اینکه چه تعداد افغان‌ها است اگر وجود داشته باشد و اینکه از کدام طریق به جنگ سوریه دخیل شده اند، وزارت خارجه افغانستان توظیف شده تا در این قسمت با تمام کشورها و شبکه ها در تماس شود و گزارش درست را با ریاست جمهوری افغانستان ارائه کند."

خواستیم نظر وزارت خارجه افغانستان را در این رابطه داشته باشیم اما با تماس های مکرر موفق نشدیم.

اما در گذشته این وزارت همواره با ابراز این مطلب که در این زمینه به آنها اطلاع رسیده، اما به شواهد نیاز است، اکتفا کرده است.

در عین حال نجیب محمود یکتن از استادان پوهنتون کابل و کارشناس مسایل سیاسی افغان می‌گوید که حکومت افغانستان به دلیل اینکه بیشتر درگیر مسایل داخلی کشور است برای کنترول این موضوع تا کنون اقدامات لازم را انجام نداده است.

آقای محمود می‌گوید که حکومت باید از مجراهای دیپلوماتیک و با قوت تمام ایران را وادار نماید که به قوانین بشری حرمت بگذارد و از مهاجرین افغان در خاک اش به عنوان ابزار استفاده نکند.

گزارش: ویدا بره‌کی

XS
SM
MD
LG