محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان امروز در مراسم رسمی افتتاح کار احداث پایپلاین گاز موسوم به تاپی در عشق آباد پایتخت ترکمنستان اشتراک میکند.
پروژۀ هفت اعشاریۀ شش میلیارد دالری تاپی قرار است گاز ترکمنستان را از طریق افغانستان به پاکستان و هند انتقال دهد.
آقای غنی پیش از سفر دیروزش به عشق آباد با همتای ترکمنستانیاش قربانقلی بردی محمدوف در یک تماس تلیفونی در مورد این پروژه صحبت کرد و آن را برای تمام منطقه بسیار مهم دانست.
محی الدین نوری سخنگوی وزارت معادن و پترولیم افغانستان نیز با رئیس جمهور غنی همنظر است.
آقای نوری در صحبت تلیفونی شام روز شنبه به رادیوآزادی گفت که پروژه گاز تاپی یا ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند از سه لحاظ برای افغانستان مهم است.
او گفت که در گام نخست از ترانزیت گاز چیزی میان چهار صد تا پنج صد میلیون دالر امریکایی سالانه به شکل خالص وارد خزانۀ دولت افغانستان خواهد شد.
آقای نوری دو نکتۀ سودآور دیگر تاپی برای افغانستان را این گونه برشمرد:
"سود دومش این است که ما در سه دهه به شکل متواتر، در دهۀ اول پنجصد میلیون متر مکعب گاز، در دهۀ دوم یک میلیارد متر مکعب گاز و در دهۀ سوم یک و نیم میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان خریداری کرده میتوانیم. سود سومش، اشتغال زایی است، حداقل برای هفت هزار تن در قسمت تأمین امنیت و برای هزاران تن دیگر به طور مستقیم و غیر مستقیم کار ایجاد خواهد کرد."
قرار است در مراسم افتتاح احداث بخش از پایپلاینکه از خاک ترکمنستان میگذرد، نواز شریف صدراعظم پاکستان نیز اشتراک کند.
رئیس جمهور غنی و صدراعظم پاکستان هفتۀ گذشته در مورد ثبات و امنیت افغانستان در نشست قلب آسیا در اسلام آباد صحبت کردند.
اکنون، امیدواری وجود دارد که همگرایی منطقه یی مخصوصاً در بخش اقتصادی برای افغانستان امنیت و ثبات به ارمغان آرد.
آقای نوری درین مورد خوشبین است.
وی افزود:
"کشورهای هند، پاکستان و افغانستان نزدیکترین گفتوگوها را در طول تاریخ حداقل در مورد این پروژه اقتصادی در جریان شش ماه گذشته با دولت و مردم افغانستان داشتهاند که این همگرایی منطقه یی میتواند در آوردن ثبات در افغانستان، منطقه و به خصوص در مسیر انتقال پروژه پایپلاین گاز کمک بسیار مهمی کند."
پایپلاین گاز تاپی با طول ۱۷۳۵ کیلومتر قرار است سالانه سی و سه میلیارد متر مکعب گاز را از طریق افغانستان به پاکستان و هند انتقال دهد.
قرار است گاز ترکمنستان از مسیر شاهراه هرات - کندهار به کویته و ملتان در پاکستان و سپس به هند راه یابد.
به گزارش رسانههای دولتی ترکمنستان، شرکتهای ترکمن گاز و ترکمن گاز نفت ستروی مسئولیت احداث بخش ترکمنستان این پایپلاین را به عهده دارند.
انتظار میرود پایپلاین گاز تاپی تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی به طور کامل به فعالیت آغاز کند.