نامزدی دوران طلایی برای شناخت زوجین از یکدیگر است، به طوری که برای استحکام بنای زندگی باید زوجین قبل از ازداوج شناخت بهتری از هم دیگر کسب کنند.
بسیاری از مردم هم به این باور اند که نامزدی شروع پیوند زندگی دو جوان است.
به همین دلیل است که در مناطق مختلف کشور پیش از آنکه دو جوان با هم ازدواج کنند، خانواده های شان آنان را تا مدتی نامزد می سازند.
دورهء نامزدی با تفاوت های ارزشی و فرهنگی مختلفی توسط جوانان به پیش برده می شود.
برای اینکه روابط و شناخت پسر یا دختر با خانواده ی نامزدش بیشتر شود، برخی شان اجازه میابند تا در دوره یی نامزدی به راحتی به خانه یی خسران خود بروند، اما برخی از خانواده ها این اجازه را از فرزندان شان می گیرند که در نهایت باعث عقده جوان می گردد.
احمد فرهاد محصل یکی از پوهنتون های خصوصی قصه دوره نامزدی برادر خود را چنین حکایت کرد:
" برای برادرم از طرف ولایت شمال زن گرفتیم در زمان نامزدی برادرم فامیل آنها به خصوص برادرانش قید گیر بودند اجازه دیدن نامزد خود را نداشت و این مسأله برادرم را ناراحت می کرد و عقده می گرفت حتا که عروسی کرد بعد از آن با خانم خود مشکل داشت و هر بار از دوران نامزدی خود یاد می کرد و می گفت که مرا نمی گذاشتین که به دیدنت بیاییم و زندگی شان با مشکل پیش می رفت."
در بعضی از ولایات فامیل هایی هم سراغ می گردد که پسر که نامزد می شود تا زمانی که ازداوج نکرده حق دیدن و یا رفتن به خانه خسر را ندارد. بعضاً این ممانعت ها تا سرحدی قتل و خودکشی هر دو جوان می رسد.
احمد تمیم جوانی از ولایت ننگرهار که خود در دوره نامزدی خاطره خوش نداشته از رسم و رواج این ولایت قصه کرد:
" در ولایت ننگرهار اگر یک جوان نامزد می شود از همین ولایت یا والسوالی باشد می تواند نامزد خود را بیبیند اما اگر از دیگر والسوالی یا از قریه دورتر باشد هیچ اجازه ندارد حتا تلیفونی هم اجازه تماس ندارند اگر خبر شوند که پنهانی هم با هم تماس گرفتن یا دیدن منجر به کشتن بچه میشه و بالای دختر هم خانواده فشار می آورد تا زمانی می رسد که دختر خودکشی می کند."
بیشتر جوانان پیش از اینکه نامزد شوند، آرزوها و رویا های رفتن به تفریح گاه ها، خانه دوستان و خریداری لوازم به یاد ماندنی را با نامزد شان بر سر می پرورانند همچنان شریک ساختن نظریات، خواسته ها، عادت ها و اهداف یکی دیگر از آرزو های شان می باشد.
محمد داوود ناظم جوانی که بیشتر از یک سال دوره نامزدی اش ادامه داشت چرا که آشنایی و شناخت هر چه بیشترشان در این دوره سبب شد تا اکنون زنده گی خوبی داشته باشند وی یک نتیجه عالی از دوره نامزدی بدست آورده است.
دوران نامزدی، به دلیل اینکه تأثیر به سزایی بر مهم ترین تصمیم زندگی افراد دارد، حساس ترین دوران برای زوجین به شمار می رود.
برخی از جوانان به این نظر بودند که نامزد شدن سبب تسکین و راحتی روح و روان یک جوان می شود. اما رسم و رواج های ناپسند و عدم سواد کافی در برخی از خانواده ها این راحتی را در دوران نامزدی و بعد از آن از جوانان گرفته است.
روان شناسان می گویند، برای سپری کردن یک دوره خوب نامزدی، بهتر است دوره نامزدی از شش ماه کم و از دوازده ماه زیاد نباشد اما متأسفانه این فرصت و آماده گی را شماری از فامیل ها از جوانان خود می گیرند.
سخت گیری ها و ممانت های بعضی از فامیل ها در دوران نامزدی دو جوان، جوانان را به رابطه های پنهانی و خیانت می کشاند.
در این باره شرف الدین عظیمی روان شناس افغان گفت:
" یکی از مشکلی که دو جوان با هم نامزد می شوند و خانواده ها آنها را نمی گذارند با هم بیبینند همان است که احساسات و عواطفی که دارند و نیاز دارد به نامزد خود ابراز کند آن موقع را پیدا نمی کند بناءً در پی خیانت می شود و آن عواطف را به کسی دیگر از طریق فیسبوک یا پوهنتون یا کورس ابراز می کند و رابطه دیگری برقرار می کند و به دنبال رفع نیازهای عاطفی خود می شود که این خود خیانت است که در زندگی حال و بعدی دو جوان مشکلات زیادی را به وجود می آرود."
عدم آشنایی دو جوان در دوره نامزدی چندین مشکل دیگر را در زندگی دوره نامزدی و آینده دو جوان به وجود می آورد باز هم آقای عظیمی گفت:
" اگر دو جوان نامزد شده را خانواده ها نگذارند با هم بیبنند اول بین شان در دوره نامزدی سوء تفاهم، عقده، خیانت در رابطه، جدایی، سردی رابطه، شناخت کم، رابطه یک بُعده، خشونت، بد خلقی، بد رفتاری، خصومت، حسادت و از بین رفتن علایق و محبت می شود."
نورالله کوثر استاد و یکتن از اعضای دینی اکادمی علوم افغانستان می گوید، اسلام به عنوان کاملترین دین در تمام شیوه های زندگی بشر برنامه دارد برای یک زندگی بهتر شناخت دو جانب، در دوره نامزدی را نیز مد نظر گرفته و اسلام حق بازدید را برای دو جوان می دهد تا در آینده پیشمان نشوند.
آقای کوثر در ادامه اضافه نموده گفت، طبق قوانین مدنی افغانستان هم دوره نامزدی دوره آشنایی است و دو طرف می تواند از آن انصراف کنند و هیچ نوع ممانعت شرعی وجود ندارد و هیچ کس حق ندارد که حق آنها را بگیرد.
و در اخر شرف الدین عظیمی استاد روان شناس افغان به جوانان و خانواده ها پیامی داشت و گفت که نامزدی یک کام به زندگی مشترک است بگذارید دو جوان را که تصمیم خود شان را بگیرند و بگذارید جوانانی که لایق نامزدی است لایق عشق و تصمیمات زندگی شان نیز باشند.
برنامه هوای تازه را از طریق ویب سایت رادیو ازادی www.radioazadi.com و صفحه فیس بوک هوای تازه Hawa-E-Taza هم شنیده و خوانده می توانید .
ترتیب کننده برنامه هوای تازه: فروزان حبیب زاده
وقت نشر برنامه: هفته دو بار روز های شنبه و سه شنبه