نهاد غیر دولتی فریدوم هاوس که در امریکا مستقر است در گزارش تازهء که به تاریخ 28 اکتوبر نشر شد می نویسد، آزادی شبکهء جهانی انترنت برای پنجمین سال متواتر در سال 2015 میلادی نیز کاهش یافته است. دولت های بیشتر اطلاعات مورد علاقهء مردم را مورد سانسور قرار داده، همچنان نظارت و مراقبت شبکهء انترنت را افزایش داده و ابزار محرمیت حریم شخصی افراد را غیر فعال می سازند.
سانجا کیلی (Sanja Kelly) مسوول برنامهء آزادی در شبکهء انترنت، فریدوم هاوس می گوید:
"حکومت ها بطور روبه افزایش افراد و نهاد ها را مورد تعقیب قرار داده، مطالب مخالف خودشان را حذف و از شیوه های فلتر و بلاک نمودن استفاده می کنند."
این درحالیست که این وسیلهء خیلی مهمبرای تامین آزادی بیان یعنی شبکهء جهانی انترنت در معرض محدویت قرار داده می شود.
به گفتهء سانجا کیلی (Sanja Kelly)، جلوگیری از انکرپیشن یا شفری ساختن و محرم نگهداشتن هویت افراد، شبکهء جهانی انترنت را برای همگان به خصوص برای فعالان حقوق بشر و خبرنگاران مستقل ضعیف می سازد.
سانجا کیلی (Sanja Kelly) مسوول برنامهء آزادی در شبکهء انترنت، نهاد فریدوم هاوس که در امریکا مستقر است، می گوید:
"ابزار محرمیت حریم شخصی استفاده کننده گان، شبکهء جهانی انترنت را در برابر تجاوزاتی حفظ می کند که ما آن را مستند ساخته ایم."
نهاد فریدوم هاوس که از آزادی های سیاسی، نهاد های دموکراتیک و حقوق بشر در سرتاسر جهان نظارت می کند، در گزارش اخیر خود می نویسد:
61 درصد استفاده کننده گان شبکهء جهانی انترنت در کشورهای زنده گی می کنند که انتقاد از حکومت ها، نظامیان و خانواده های بر سر اقتدار در معرض سانسور قرار داده می شود.
58 درصد استفاده کننده گانشبکهء انترنت در کشورهای زنده گی می کنند که بلاگر ها و استفاده کننده گان شبکه های معلوماتی و تکنولوژی به خاطر تقسیم معلومات در مورد مسایل سیاسی، اجتماعی و مذهبی زندانی شده اند.
مقامات 42 از جملهء 65 کشور از افراد، شرکت های خصوصی و استفاده کننده گان انترنت خواسته اند مطالب مربوط به مسایل سیاسی، اجتماعی و مذهبی را حذف کنند، در حالیکه در سال گذشته تعداد این کشورها 37 بوده است.
در 40 از جملهء 65 کشور افراد به خاطر تقسیم معلومات مربوط به مسایل سیاسی، اجتماعی و مذهبی زندانی شده اند، در حالیکه در سال گذشته تعداد این کشورها 38 بوده است.
از ماه جون سال 2014 میلادی به اینسو در 14 از جملهء 65 کشور، حکومت ها قوانین جدید را که نظارت از شبکهء جهانی انترنت را افزایش می دهد، نافذ ساخته و وسایل نظارت از این شبکه را نوسازی کرده اند.
براساس گزارش اخیر نهاد فریدوم هاوس، چین بدترین متخلف از آزادی انترنت در جهان بوده، کشورهای ایران و سوریه در ردیف بعد از آن قرار دارند.
از لحاظ آزادی در شبکهء جهانی انترنت، در بین کشورهای که رادیو آزادی برای آنها نشرات دارد براساس این گزارش نهاد فریدوم هاوس، ارمنستان و گرجستان در ردیف کشورهای آزاد؛ آذرباییجان، قرغزستان و اوکرایین در ردیف کشورهای نیمه آزاد؛ بلاروس، ایران، قزاقستان، روسیه، پاکستان و ازبکستان در ردیف کشورهای غیر آزاد قرار دارند.