لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۳ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۴۷

نگرانی در مورد افزایش فرار دختران از منازل شان در دایکندی


ولایت دایکندی یکی از ولایت های مرکزی و فقیر افغانستان است که در سال های اخیر افزایش قضایای فرار دختران از منزل به قصد ازدواج باعث نگرانی مقامات محلی این ولایت شده است.

ذکیه رضایی رییس امور زنان ولایت دایکندی در این مورد به رادیو آزادی گفت:

"افزایش فرار دختران از منزل به قصد ازدواج نگرانی ما را زیاد کرده به دلیل اینکه کم کم این قضیه به یک عرف ناپسند در جامعه دایکندی تبدیل می شود. طبق آمار های که ما داریم فرار دختران از منزل در سطح بسیار بالا قرار دارد و می توان گفت همراه با ولایت بدخشان مقام اول را در کشور دارد.

این آمار در حال افزایش است و ما در این ولایت ازدواج های کمتری داریم که بصورت معمولی انجام شود و بیشتر ازدواج ها بصورت فرار از منزل انجام می شود."

به گفته خانم رضایی، در 5 ماه اول سال جاری در حدود 40 مورد قضیه فرار از منزل به قصد ازدواج در این دفتر ثبت شده که نسبت به سال گذشته 15 فیصد افزایش را نشان می دهد ولی آمار واقعی بسیار بالاتر از این است.

طبق آمار های ارائه شده توسط دفتر کمیسیون مستقل حقوق بشر ولایت دایکندی در 5 ماه اول سال جاری 13 مورد قضیه فرار از منزل در این دفتر ثبت شده که نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.

جواد دادگر رئیس دفتر کمیسیون مستقل حقوق بشر دایکندی در این مورد به رادیو آزادی گفت:

" قطعاً آمار فرار از منزل بیشتر از آماری است که در دفتر کمیسیون ثبت شده است. اگر تمام قضایای فرار دختران از منزل در دایکندی بررسی شود آمارها به مراتب بیشتر از چیزی است که ما ثبت داریم. کمیسیون مستقل حقوق بشر فقط قضایایی را بررسی می کند که با مشکل مواجه شوند. به عنوان مثال یا دختر دستگیر شود یا اینکه خانواده دختر ادعا اختطاف دختر خود را بکنند و پسر دستگیر شود."

به گفته آقای دادگر افزایش فرار دختران از منزل سه دلیل عمده دارد یکی اینکه ازدواج های قبل از وقت و اجباری باعث فرار دختران از منزل می شود، دلیل دوم فقر موجود در جامعه دایکندی و دلیل سوم گرفتن طویانه های گزاف است که باعث افزایش این قضایا شده است.

" اولین و مهمترین عاملی که باعث فرار دختران از منزل می شود مشکل بودن امر ازدواج است که مربوط به فامیل ها می شود. به عنوان نمونه گرفتن طویانه های گزاف و مخارج بلند عروسی باعث می شود تا با توجه به وضعیت بد اقتصادی مردم این ولایت، دختر و پسر تصمیم می گیرند تا به قصد ازدواج از منزل فرار کنند."

به گفته خانم رضایی گرفتن طویانه های گزاف باعث شده تا امر ازدواج در دایکندی بسیار مشکل شود بصورتی که در بعضی ولسوالی های این ولایت تا 9 لک افغانی از خانواده پسر طویانه گرفته می شود. اما فرار دختران از منزل باعث کم شدن این طویانه ها نشده بلکه باعث باج گرفتن از خانواده پسر شده است.

" ما شاهد این هستیم که شرایط بدتر شده و تبدیل به باج گرفتن های شده که از طویانه اصلی نیز بیشتر است. این یک عرف بدی است که در این اواخر در جامعه دایکندی رواج پیدا کرده که دختر و پسر بعد از اینکه فرار می کنند. فامیل دختر از فامیل پسر جرمانه می گیرد که این جرمانه بیشتر از خود مبلغ طویانه است."

خانم رضایی اضافه می کند:

" افزایش فرار دختران از منزل در ولایت دایکندی یکی از دلایل افزایش آمار خشونت علیه زنان در این ولایت شده چون بعد از فرار دختران از منزل به قصد ازدواج، خانواده شوهر با وی رفتار مناسب نمی کند. همچنین این فرار از منزل منجر به طلاق هم می شود. یعنی افزایش خشونت علیه زنان در دایکندی با فرار دختران از منزل به قصد ازدواج ارتباط مستقیم دارد."

به گفته مقامات محلی دایکندی، هنوز آمار دقیقی از قضایای فرار دختران از منزل وجود ندارد ولی آمارها بسیار بالاتر از مواردی است که در دفاتر ریاست امور زنان و کمیسیون حقوق بشر این ولایت به ثبت رسیده است وهیچ قریه ای در دایکندی وجود ندارد که ماهانه قضیه فرار از منزل به قصد ازدواج در آن اتفاق نیافتاده باشد.

همینطور افزایش فرار دختران از منزل به قصد ازدواج باعث افزایش آمار طلاق در این ولایت شده چون این گونه ازدواج ها دوام دار نمی باشد.

عباس نادری، دایکندی

XS
SM
MD
LG