لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۱۹

حکم محکمه بر سر دوسیه فرخنده تا سه ماه دیگر نهایی میشود


فرخنده نامی که شاید پس از سالها شنیدن آن یاد رویداد وحشتناکی از لت و کوب یک دختر جوان و سوزانیدن آن را در ذهن ها زنده می سازد.

با گذشت نزدیک به هفت ماه هنوز دوسیه قتل فرخنده روی میز نهاد های قضایی مانده و خانواده وی، فعالان مدنی و نماینده گان مردم در ولسی جرگه به انتظار حکم ستره محکمه و تامین عدالت در این زمینه هستند.

شماری از اعضای کمیسیون عدلی و قضایی ولسی جرگه میگویند بیش از این اجازه نخواهند داد تا عدالت در برابر خانواده فرخنده نقض شود و دوسیه قتل وی در بند فشار های سیاسی بماند.

غلام سرور فایز عضو این کمیسیون میگوید که بحث در مورد چگونگی حکم نهایی و مجازات عاملان قتل فرخنده در اجندای این کمیسیون جا داده شده است و کمیسیون امور عدلی و قضایی ولسی جرگه کار ستره محکمه را برسر دوسیه قتل فرخنده از نزدیک بررسی میکند:

" من امیدوارم که هم قُضات محترم و شورای ستره محکمه با رعایت قانون عدالت را به شکل درست عملی سازند و ما بدون تردید این موضوع را از نزدیک بررسی می کنیم، به زودی این موضوع را از آدرس کمیسیون ما با قوه قانون گذار کشور تعقیب خواهیم کرد و سفارش های نیز در این مورد به ستره محکمه داریم. "

فرخنده بیست و هفت ساله حدود هفت ماه پیش به اتهام سوختاندن نسخه های از قرآن در برابر زیارت شاه دوشمیره نخست به شدت لت و کوب و پس از آن کشته و جسدش نیز به آتش کشیده شد.

این رویداد عکس العمل های ملی و بین المللی را برانگیخت و پولیس ده ها تن را به اتهام قتل وی بازداشت کرد.

محکمه ابتدایه شهر کابل عاملان قتل وی را به اعدام، حبس دراز مدت و کوتاه مدت محکوم کرد و دو ماه پیش دوسیه وی را به محکمه استیناف فرستاد.

اما محکمه استیناف در مجازات آنان تخفیف آورد و این کار خشم خانواده فرخنده و فعالان مدنی را برانگیخت.

حال شماری از اعضای کمیسیون خاص رسیده گی به دوسیه قتل فرخنده خواستار به دار آویختن عاملان قتل وی هستند و تاکید می ورزند که نباید عدالت در این زمینه قربانی مصلحت ها و فساد در دستگاه قضایی کشور شود.

شینکی کروخیل عضو این کمیسیون نهاد های امنیتی را در کار گرفتاری و بازداشت عاملان فراری قتل فرخنده به کوتاهی و بی پروایی متهم میکند و میگوید، نیروهای امنیتی نتوانستند در طول چند ماه گذشته عاملان فراری قتل فرخنده را بازداشت کنند:

" نگرانی که ما همه داریم این است که با این دوسیه برخورد سیاسی شده است، هنوز بسیاری قاتلان فراری هستند و نیروهای امنیتی نتوانستند آنان را بازداشت کنند.

میخواهم بگویم که باید حکم گذشته باطل اعلام گردد و مانند گذشته عجولانه تصمیم گرفته نشود.

اعدام در سیستم قضایی کشور است و باید عاملان این رویداد اعدام شوند. "

خواستیم در این باره دیدگاه وزارت امور داخله را داشته باشیم، اما مقامات این وزارت به تماس های مکرر مان پاسخ ندادند.

مقامات ستره محکمه نیز در این باره که بررسی های شان بر سر این دوسیه به کجا رسیده است از گفتگو با ما خود داری کردند.

اما با این همه نگرانی ها، شماری از فعالان مدنی خوشبین هستند که ستره محکمه افغانستان دوسیه قتل فرخنده را بگونه شفاف بررسی کرده و حکم عادلانه اعلام خواهد کرد.

محبوبه سراج یکی از فعالان حقوق زن میگوید، وی تماس های مستقیم با اعضای ستره محکمه دارد تا شفافیت در این دوسیه در نظر گرفته شود و به باور او ممکن تا سه ماه دیگر ستره محکمه حکم نهایی را در این مورد اعلام کند.

نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG