جواس خان شخصیت برگزیده سال 1393 رادیو آزادی در مراسمی با اهدای جوایز تقدیر شد که در آن مقام های دولتی و شخصیت های فرهنگی اشتراک داشتند.
هاشم مهمند رئیس رادیو آزادی عصر روز پنجشنبه در نشستی که به همین مناسبت برگزار در کابل شده بود گفت که جواس خان به حیث شخصیت رادیو آزادی از آن جهت برگزیده شده است که او برای تحقق دیموکراسی در افغانستان قربانی بی پیشینه داده است:
" جواس خان شخصیتی است که در انتخابات گذشته در راه تحقق فرهنگ دیموکراسی، دست به یک اقدام بی سابقه زد، این شعور بلند دیموکراتیک و ملی وی برای تحقق ارزش های مردم سالاری در کشور مثال خوبی است. "
در پانزدهم ماه حمل سال گذشته، شبی که فردایش دور اول انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برگزار می شد دختر جواس خان وفات کرد.
طبق معمول در روز انتخابات باید مراسم جنازه و تدفین دختر شش سالهء جواس خان برگزار می شد، اما این مرد معتقد به دموکراسی، درگذشت فرزند خود را از همسایه ها و نزدیکان اش پنهان کرد تا مبادا آنها به مراسم جنازه بیایند و از رای دادن باز مانند.
ظفر هاشمی معاون سخنگوی رئیس جمهور افغانستان این اقدام جواس خان را برای تحکیم مردم سالاری و تحقق دیموکراسی موثر خواند:
" جواس خان افغان وطندوست و وطن پرست است شخصی است که به توانایی و اراده قوی و به خواست افغان به تحقق دیموکراسی در این کشور اعتقاد دارد، این ابتکار از جانب رادیو آزادی برای بار اول نبوده بلکه هر سال شخصیت های مثل جواس خان را انتخاب کرده و برای جامعه افغانستان تقدیم می کنند. "
این عملکرد جواس خان در آن زمان از سوی مردم و نامزدان ریاست جمهوری مورد ستایش قرار گرفت.
در عین حال سلطان فیضی نماینده جنرال عبدالرشید دوستم معاون اول ریاست جمهوری که در این نشست حضور داشت با ستایش از قربانی جواس خان گفت که در این اقدام آرزو های برای تغییرات بزرگ دیده میشود:
" چند دقیقه قبل که با جنرال صاحب دوستم تماس داشتم وی که یک شخص قهرمان پرور است تمنیات نیک اش را به جواس خان تقدیم نمود. "
همچنان گل پاچا مجیدی نماینده مردم در ولسی جرگه افغانستان جواس خان را مستحق لقب شخصیت سال رادیو آزادی خواند:
" در چند سال گذشته که رادیو آزادی شخصیت سال را انتخاب میکرد برای ما خیلی مهم است که این شخصیت ها کی ها هستند و چرا انتخاب میشوند، من فکر می کنم این انتخاب بسیار بجا است و من به رادیو آزادی تبریک می گویم. "
رادیو آزادی جواس خان را در اول حمل سال جاری به حیث شخصیت سال اعلام کرد.
از سوی هم جواس خان میگوید که این کشور درد های زیادی را متحمل شده و باید برای آبادی آن گام های جدی برداشته شود.
وی در همین مراسم گفت که به این عملکرد اش که بخاطر تحقق دیموکراسی انجام داد افتخار می کند اما امیدوار است تا حکومت برای آینده روشن این کشور تلاش جدی کند:
" در این کشور دهه های پردرد و غمی را سپری کرده ایم آیا ما مستحق زنده گی آرام هستیم یا نی؟
هر روز انفجار می شود و در آن دهها تن به شمول زنان و کودکان کشته و زخمی میشوند، چرا باید چنین شود؟
بالاخره من درک کردم که با دادن رای در انتخابات آینده ما روشن خواهد شد.
اما ما برضد کسی رای نداده ایم و نگفته ایم که احمد و یا محمود به قدرت برسد. "
رادیو آزادی از چند سال بدینسو افرادی را که برای تقویت تامین حقوق بشر، حاکمیت قانون و ارزش های مردم سالاری تلاش کرده باشند بحیث شخصیت برگزیده سال انتخاب میکند.
قبل از جواس خان در سال های گذشته احسان الله بیات رئیس بنیاد خیریه بیات، احمد ناصر سرمست رئیس انستیتیوت ملی موسیقی افغانستان، شاهدخت اندیا دختر غازی امان الله خان تنظیم کننده کمک های بشری، فرهاد دریا هنر مند افغان و سفیر صلح، گل آغا شیرزی والی اسبق ننگرهار، رمضان بشر دوست و انارکلی هنریار اعضای شورای ملی افغانستان به حیث شخصیت های سال رادیو آزادی برگزیده شده اند.
سحر لیوال