لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۱ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۵۹

شکار ماهی به طریق نادرست آن، سبب مرگ یک جوان شد


حفظ محیط زیست تنها این نیست که چهار اطراف خود را از کثافات پاک نمایم، نهال شانی کنیم یا فضا را ملوث نسازیم، بلکه در ضمن پاک نگهداشتن آب و هوا باید متوجه زنده جان ها و حیات وحش هم باشیم.
فضا با پرنده گان زیبا معلوم می شود و آب هم با ماهیان.

بلی همان طور که بعضی از افراد متوجه نمی شوند که ممکن شکار شان باعث از بین رفتن نسل پرنده گان شود به همین شکل هستند جوانانی که برای صید ماهی راه های را استفاده می کنند که باعث از بین رفتن نسل ماهیان و گاهی سبب مرگ خود ماهی گیر می شود.

محمد عارف محصل فاکولته اقتصاد از ولایت پکتیا والسوالی آریوب ځاځی یکی از جوانانی بود که با دوستانش به قصد شکار ماهی رفته بود اینکه هنگام شکار چی حادثه رخ داد، لحظات بعد قصه آنرا از منصور امانی دوست دوران مکتب اش می شنویم. اما در نخست بیایید این را بدانیم که با شارت نمودن برق چگونه ماهی شکار میشود.

منصور می گوید: محمد عارف علاقه خاص به شکار ماهی نداشت، وی در رخصتی های پوهنتون که به ولسوالی خود می آید در آنجا با اسرار دوست ها می رود تا از دریا ماهی شکار کند.
منصور امانی در ادامه افزود، در ولسوالی شان محمد عارف اولین شخصی بود که ذریعه برق ماهی شکار نموده و سبب مرگش شده است.
بعد از این حادثه دوستان محمد عارف دیگر جرأت ماهی گرفتن یا حتا نزدیک شدن به آب را از دست داده اند و این حادثه پندی بزرگ به دیگر جوانان این ولایت شده است.

عبدالولی مدقق معین اداره ملی حفاظت محیط زیست افغانستان می گوید: در ضمن این که ماهی گیری ذریعه برق صورت می گیرد اطلاعاتی دیگر هم در دست دارند که شماری از جوانان از راه های خطرناک مانند بمب و پرتاب راکت سر شانه ایی ماهیان را شکار می کنند که این عمل خلاف قانون و اخلاق اسلامی است.

در نتیجه چنین شیوه های شکار انواع حیواناتی که در آب زیست دارند سبب نابودی نسل شان می گردد.

جاوید که از مدت 28 سال به این سو ماهی فروشی و ماهی پزی دارد، در مورد شکار ماهی که از کدام طریق بهتر است و کدام نوع آن نادرست می باشد، چنین گفت:
" شکار ماهی توسط برق و بمب صورت می گیرید اما بهترین راه آن توسط جال است که نسل ماهی از بین نمی رود."

محمد پرویز یکی دیگر از ماهی فروشان پل خشتی که مدت 21 سال می شود ماهی شکار می کند و می فروشد می گوید: در این مدت او صرف توسط جال ماهی شکار نموده است.

از درخت میوه را بچین اما درخت را از ریشه قطع نکن، این سخنان را عبدالولی مدقق معین اداره ملی حفاظت از محیط زیست افغانستان گفت. وی افزود: هیچ کس حق ندارد طبعیت را ویران کند.

آقای مدقق در ادامه از برنامه های آگاهی دهی به خاطر حیات وحش به خصوص شکار ماهی یاد کرده در این زمینه با همکاری ارگان های دولتی و ملا امامان مساجد برنامه های معتددی روی دست دارند تا جلو صید غیر قانونی ماهی گرفته شود.

باز هم محمد پرویز ماهی فروش از گذشته ها یاد کرده گفت که در سابق ماهی از سمت سروبی آورده می شد اما حال از کشور های همسایه وارد می شود.

به سخنان محمد پرویز اگر دقیق شویم به راستی که ما تیشه به پای خود می زنیم ماهیان کشور خود را با دست خود از بین می بریم و می رویم از دیگر کشور ها ماهی وارد می کنیم و با دست خود طعبیت زیبای خود را از بین می بریم.

شما برنامه هوای تازه را می توانید از طریق ویب سایت رادیو آزادی ww.radioazadi.com و صفحه فیسبوک هوای تازه (Hawa e Taza) هم بشنوید و هم بخوانید.

ترتیب کننده برنامه هوای تازه: فروزان حبیب زاده
وقت نشر برنامه: هفته دو بار روز های شنبه و سه شنبه

please wait

No media source currently available

0:00 0:10:01 0:00
لینک مستقیم

XS
SM
MD
LG