در حالی که پنجمین نشست مقدماتی پروسه استانبول یا نشست وزرای خارجه کشورهای قلب آسیا امروز دوشنبه، به میزبانی پاکستان در اسلام آباد برگزار شد، وزارت خارجه افغانستان می گوید که این روند برای کشور پر دست آورد است.
فرامرز تمنا رئیس مرکز مطالعات استراتیژیکی این وزارت روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت، پروسه استانبول فرصت خوبی برای اعتماد سازی میان کشورهای منطقه است:
" پیشرفت های قابل ملاحظهء صورت گرفته است همین که فعلاً افغانستان هم مانند سایر کشور های منطقه با تهدیدات مشترک در حال مبارزه است کنفرانس استانبول یا کشور های قلب آسیا به دنبال تحکیم همکاری های سیاسی میان کشور ها است. "
آقای تمنا همچنان گفت، دلیل مشکلات که هم اکنون کشورهای منطقه با آن مواجه است، جنگ در افغانستان نبوده بلکه ریشه منطقوی دارد.
نشست مقدماتی پروسه استانبول یا نشست وزرای خارجه کشور های قلب آسیا روز دوشنبه در اسلام آباد راه اندازی می شودکه به نمایندگی از افغانستان، حکمت خلیل کرزی، معین سیاسی وزارت خارجه شرکت کرده است.
مسوولین سفارت پاکستان در کابل می گویند که در نشست یک روزه مقامات ارشد کشورهای قلب آسیا، نماینده گان دوازده کشور عضو، نماینده گان شانزده کشور حمایت کننده و نماینده گان دوازده سازمان منطقوی و بین المللی شرکت می کنند.
وزارت خارجه افغانستان می گوید، آجندای پنجمین نشست مقدماتی پروسه استانبول یا نشست وزرای خارجه کشورهای قلب آسیا تقویت روابط اقتصادی و تجارتی و جلب همکاری های کشورهای عضو در خصوص مبارزه با تهدیدات می باشد.
پروسه استانبول یا نشست وزرای خارجه کشور های قلب آسیا در سال 2011 میلادی در ترکیه شهر استانبول آغاز گردیده که هدف آن ایجاد همکاری ها و تامین صلح و ثبات میان کشورهای منطقه خوانده شده است.
به شمول افغانستان 15 کشور مانند پاکستان، ایران، تاجکستان، ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان، قرغزستان، هند، روسیه، آذربایجان، ترکیه، چین، امارات متحده عربی و عربستان سعودی عضویت این پروسه را دارند.
در این حال شانزده کشور و دوازده سازمان منطقوی و بین المللی از این روند حمایت می کنند.
چهارمین نشست این روند سال گذشته در چین برگزار گردید.
اما این پروسه و کنفرانس های بین المللی دیگر چه دست آوردی برای افغانستان دارند؟
این سوال را با روح الله امین کارشناس سیاسی و رئیس مرکز مطالعات استراتیژیک امریکا برای افغانستان مطرح کردیم، وی گفت:
" شک نیست که قدرت های منطقوی مانند ترکیه و آن یک قدرت بسیار کلان منطقوی مطرح پاکستان در امور افغانستان این ها آجندا های بسیار واضح خود را دارند و ما ممکن تنها اشتراک کننده این برنامه باشیم که با سر درگمی تمام میرویم و با دست آورد های بسیار اندک شاد می شویم و معمولاً دست خالی پس میاییم. "
آقای امین همچنان گفت، عیب دیگر حکومت افغانستان این است که فیصله های نشست های بین المللی در رابطه به افغانستان را تعقیب نمی کند و تنها به تعهدات و بحث ها اکتفا دارد.
اما حکومت افغانستان همواره گفته است که تقویت روابط با کشورهای جهان و اشتراک در نشست های بین المللی به نفع کشور است.
آرزو غیاثی