وزارت خارجه افغانستان میگوید نشست روز دوشنبه در اسلام آباد به هدف اتخاذ آماده گی ها برای برگزاری پنجمین نشست وزرای خارجه قلب آسیا یا پروسه استانبول میان مقامات ارشد برگزار می گردد.
شکیب مستغنی سخنگوی وزارت خارجه افغانستان به روز یکشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت: برای شرکت در این نشست از جانب افغانستان حکمت خلیل کرزی معین سیاسی این وزارت در رأس یک هیئت وارد اسلام آباد گردیده است:
"هدف از سفر ایشان شرکت در نشست مقامات ارشد پروسه استانبول یا قلب آسیاست که بخاطر اتخاذ آماده گی بهتر برای نشست وزرای خارجه کشور های قلب آسیا یا پروسه استانبول که قرار است در اواخر ماه نومبرو یا اوایل ماه دسمبر سال روان میلادی در اسلام آباد پاکستان برگزار شود."
گفته می شود رهبری نشست فردا را در اسلام آباد حکمت خلیل کرزی معین سیاسی وزارت خارجه افغانستان و اعزاز احمد چوهدری وزیر خارجه پاکستان به عهده دارند.
در عین حال سفارت پاکستان در کابل نیز با ارسال اعلامیه به رادیو آزادی روی آجندای این نشست روشنی انداخته است.
در اعلامیه گفته شده است که در نشست یک روزه مقامات ارشد کشور های قلب آسیا نماینده گان دوازده کشور عضو، نماینده گان شانزده کشور حمایت کننده و نماینده گان دوازده سازمان منطقوی و بین المللی شرکت می کنند.
پروسه استانبول یا نشست وزرای خارجه کشور های قلب آسیا در سال 2011 میلادی آغاز گردیده و تا حال چهار نشست عمومی آن برگزار شده است.
گفته می شود نشست پروسه استانبول قرار است در اواخر ماه نومبر سال روان میلادی برای بار پنجم برگزار گردد.
در این گونه نشست ها بیشتر روی مسایل مربوط به منطقه بخصوص پروسه صلح در افغانستان بحث می گردد.
در این حال کارشناسان این گونه نشست ها را غیر مفید خوانده می گویند: تصامیم که در این نشست ها گرفته می شود درست پیگیری نمی گردد.
عبدالغفور لیوال رییس مرکز مطالعات منطقوی و یکی از کارشناسان افغان:
"پروسه و سلسله مجالس بنام استانبول یا قلب آسیا بسیار مفید نبوده من در یکی دو نشست های گذشته شرکت داشتم تجربه من اینست که در آنجا متاسفانه مسایل تکراری و تشریفاتی صحبت می شود به این خاطر من فکر میکنم که توقع معجزه آسای از این گونه نشست ها نداریم."
آقای لیوال می گوید: در این گونه نشست ها بیشتر مسئله امنیت در منطقه بخصوص صلح در افغانستان مهم خوانده می شود اما کدام نتیجه عملی برای تامین ثبات در افغانستان ندارد.
کارشناسان می گویند: این گونه نشست ها فقطه بیشتر جنبه نمایشی داشته و با گذشت بیش از یک دهه هیچ دردی مردم افغانستان را دوا نکرده است.
آنان سفارش می کنند که هرگاه هدف راه اندازی این گونه نشست ها تامین صلح و ثبات در منطقه بخصوص افغانستان است باید درست پیگیری شده و روی نتایج آن تاکید صورت گیرد.
جاوید حسن زاده