بعد از هشت شبانه روز مذاکرات پیهم بین دیپلوماتان ارشد شش قدرت بزرگ جهان و ایران در شهر لوزان سویس، روز پنجشنبه دوم اپریل چهارچوب یک توافقنامه در مورد برنامهء اتمی ایران اعلان شد که برنامهء اتمی تهران را محدود می سازد.
این موافقتنامه به رفع تحریم های وضع شدهء ایالات متحده، اتحادیهء اروپا و سازمان ملل متحد خواهد انجامید که اقتصاد و روابط ایران را با غرب شدیداً صدمه زده است.
ایران، ایالات متحدهء امریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان برای رسیدن به یک توافق نهایی سه ماه دیگر یعنی تا 30 جون سال جاری وقت دارند.
بارک اوباما رییس جمهور امریکا که میراث تاریخی اش با موفقیت یا ناکامی بن بست موجود که می تواند به یک جنگ تازه در شرق میانه بیانجامد پیوند خورده است، با آنکه موافقت روی چهارچوب این توافقنامه را یک "درک تاریخی" خواند، اما گفته است:
"کار ما هنوز تمام نشده و قرارداد هم هنوز امضا نشده است. از حالا تا آخر ماه جون مذاکره کننده گان روی جزییات و اینکه چگونه چهارچوب توافقنامه تطبیق خواهد شد، کار می کنند و اگر از جانب ایران عقب گرایی صورت گیرد و میکانیزم کنترول و تفتیش با معیار های متخصصان اتمی و امنیتی ما سازگار نباشد، توافقنامهء نخواهد بود."
فدریکو موغرینی (Federica Mogherini) رییس پالیسی خارجی اتحادیهء اروپا که روز پنجشنبه در شهر لوزان سویس متن انگلیسی اعلامیه را ارایه کرد. توافق ابتدایی را " گام تعیین کننده" خوانده، گفت:
"امروز ما یک گام تعیین کننده را برداشتیم. ما در مورد مسایل کلیدی یک برنامهء کاری مشترک همه جانبه توافق کردیم. ارادهء سیاسی، نیت خوب، کار پیگیر و شدید همهء جوانب، این را ممکن ساخت."
جان کری وزیر خارجهء امریکا گفته است، ایالات متحدهء در مورد نقش بی ثبات کنندهء ایران در منطقه خیلی نگران است.
جواد ظریف وزیر خارجهء ایران با اشاره به بی اعتمادی موجود در روابط آن کشور با قدرت های جهان، گفته است:
"ما مشکل خیلی جدی اعتماد داریم، بی اعتمادی دوجانبهء که لازم است بالای آن کار کرد و امیدواریم که این پروسه بخشی از آن را درمان کند."
با آنکه اعلان موافقت در مورد چهارچوب یک توافقنامه روی برنامهء اتمی ایران مخالفت لفظی اسراییل، مخالفان رییس جمهور اوباما در امریکا و تندروان را درایران به همراه داشت، اما اعلان این خبر باعث شادی مردم در داخل ایران شد، مردم به سرک برآمده با شادی از این خبر استقبال کردند.
قدرت های بزرگ جهان تلاش می کنند تا اطمینان حاصل شود که ایران نتواند اسلحهء اتمی بسازد، اما ایران می گوید برنامهء اتمی اش اهداف صلح آمیز دارد.