لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۲۷ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۴۸

هشدار وزارت عدلیه به احزاب سیاسی افغانستان


وزارت عدلیه افغانستان هشدار می دهد اگر احزاب سیاسی مطابق قانون در چهار هفته دفاتر ساحوی خود را در بیست ولایت این کشور فعال نسازند جواز های شان را لغو خواهد کرد.

مقامات این وزارت می گویند، هر چند به مسوولان احزاب سیاسی در هنگام ثبت احزاب شان گفته شده که باید تمام شرایط فعالیت احزاب را رعایت کنند اما برخی احزاب در کنار نا رسایی های دیگر هنوز هم در بیست ولایت دفاتر فعال ندارند.

ناصر حافظی ريیس انسجام و ثبت احزاب سیاسی و سازمان های اجتماعی وزارت عدلیه روز سه شنبه به رادیو آزادی گفت، این هشدار به همه احزاب سیاسی ارسال گردیده است:

"ما برای این احزاب یک ابلاغیه صادر کرده ایم، آنرا از طریق مطبوعات نشر کرده ایم و مکاتیب به آنان ارسال کرده ایم که شما در ولایات نمایندگی های تان را افتتاح کنید، در غیر آن مطابق فقره دوم ماده نهم مقرره اینها از دفتر احزاب سیاسی نام شان حذف می گردد."

آقای حافظی افزود، ریاست های ولایتی وزارت عدلیه در تمام ولایات افغانستان فعال بوده و هر حزب سیاسی مکلف است تا بعد از ایجاد دفتر ساحوی اش این ریاست را در جریان بگذارد.

به گفته آقای حافظی، هیئت موظف وزارت عدلیه دفاتر ساحوی احزاب سیاسی را بررسی می کند و گزارش خود را در مورد آن به این وزارت می فرستد.

مقامات وزارت عدلیه می گویند که در حال حاضر شصت و پنج حزب سیاسی در این وزارت ثبت بوده و این احزاب مکلف اند تا از قانون اساسی افغانستان بگونه کامل پیروی کنند.

بر اساس قانون اساسی افغانستان یک حزب سیاسی با در نظر داشت شرایط خاص ایجاد می گردد، داشتن ده هزارعضو و فعالیت دفاتر ساحوی در بیست ولایت این کشور از مهم ترین شرایط گفته می شود.

همچنان یک حزب سیاسی نمی تواند مختص به یک منطقه، قوم و یا مذهب خاص باشد و فعالیت هایش نیز نباید خلاف منافع ملی افغانستان صورت گیرد.

در قانون اساسی افغانستان گفته شده است که مسایل مالی احزاب سیاسی باید روشن و واضح بوده و نباید از منابع خارجی تمویل گردد.

در این حال برخی از قانون دانان به این نظر اند که قانون اساسی افغانستان زمینه رشد احزاب سیاسی را در این کشور محدود ساخته است.

اجمل هودمن یک تن از این قانون دانان در صحبت با رادیو آزادی گفت، هر چند در یک کشور دیموکراتیک به احزاب سیاسی نیاز است، اما در افغانستان احزاب سیاسی مشکل داشته و چالش های نیز در برابر آنان وجود دارد:

"در صورتیکه ما از نظام جمهوری یا نظام دموکراسی صحبت می کنیم و یا از سیستم انتخاباتی بحث می کنیم و سایر بخش ها در این جا احزاب سیاسی یکی از شاخص های بسیار اساسی است در سیستمی که به دیموکراسی استوار باشد.

در افغانستان من فکر می کنم که از یک طرف رهبری احزاب مشکل دارند و از طرف دیگر در قوانین افغانستان برای رشد و انکشاف احزاب یک بستر خوب در نظر گرفته نشده است."

برخی از کارشناسان افغان به این نظر اند که احزاب سیاسی در چندین دهه گذشته سبب ایجاد مشکلات و در بعضی موارد سبب آغاز جنگ ها در افغانستان شده اند چون به گفته آنان احزاب سیاسی این کشور بیشتر منافع کشور های دیگر را در نظر گرفته اند.

کارشناسان می گویند که فعالیت احزاب سیاسی در هر کشور که باور به دیموکراسی دارد ضروری بوده و حکومت افغانستان نیز باید تلاش کند تا زمینه فعالیت قانونی احزاب سیاسی را فراهم سازد.

تمیم اخگر

XS
SM
MD
LG