وزارت مهاجرین و عودت کننده گان افغانستان از وضعیت ناگوار مهاجرین افغان در پاکستان ابراز نگرانی می کند.
اسلام الدین جرأت سخنگوی این وزارت روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، هم اکنون مهاجرین افغان در پاکستان با مشکلات زیادی روبرو بوده و روزانه بیش از سه صد خانواده افغان بگونه اجباری از این کشور اخراج می شوند.
عدم دسترسی مهاجرین افغان به تعلیم و تربیه، نداشتن سرپناه، عدم استفاده از موبایل و آزار و اذیت آنها از سوی پولیس پاکستان مشکلاتی می باشد که وزارت امور مهاجرین و عودت کننده گان افغانستان را به شدت نگران ساخته است.
اسلام الدین جرأت سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت، پاکستان به انواع مختلف افغانها را تحت فشار قرار می دهد تا آنان مجبور به ترک آن کشور شوند.
آقای جرأت همچنان گفت، مهاجرین افغان که بدون اسناد قانونی در پاکستان بسر می برند حتی نمی توانند خانه به کرایه بگیرند و یا هم کودکان شان به مکتب بروند:
" در حال حاضر در پاکستان در قسمت مهاجرین فاقد مدرک می خواهم از تربیون شما به شدت نگرانی خود را اعلان نمایم که در آنجا عملاً جریان دارد بالای مهاجرین به نحوه فشار می آورند تا آنها خود به صورت جبری مرز تورخم را بطرف افغانستان ترک کنند که ما روزانه شاهد سه صد و بالاتر از آن فامیل هستیم که وارد افغانستان می شوند."
اسلام الدین جرأت می گوید، قرار است وزیر امور مهاجرین و عودت کننده گان بخاطر حل مشکلات یک میلیون مهاجر بدون اسناد در پاکستان در اول ماه مارچ سال روان میلادی به آن کشور سفر کند.
آقای جرأت ابراز امیدواری نمود که در نشست های سه جانبه و دو جانبه که میان مقامات افغان و پاکستانی برگزار می شود مشکلات مهاجرین فاقد اسناد حل خواهد شد.
سخنگوی وزارت مهاجرین همچنان گفت که در حال حاضر روزانه بیش از سه صد خانواده افغان که فاقد اسناد قانونی اقامت هستند از پاکستان وارد کشور می شوند اما تنها ده درصد آنها از کمک های وزارت امور مهاجرین و نهاد های ملی و بین المللی مستفید می شوند.
به اساس گزارش ها، پس از حمله بر یک مکتب نظامی در پشاور، افغان های مقیم در پاکستان از سوی پولیس این کشور مورد آزار و اذیت قرار گرفته و کودکان شان نیز از رفتن به مکاتب محروم شده اند.
در همین حال یو این ایچ سی آر یا کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناه هنده گان می گوید، آنها آماده هستند تا با مهاجرینِ که کارت های پناهنده گی دارند و می خواهند داوطلبانه به کشور برگردند کمک نماید.
نادر فرهاد سخنگوی این اداره روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، افغان های بدون اسناد تحت پوشش این اداره قرار ندارد:
" بناءً افغان های با مدرک کسانیکه کارت های پناهنده گی دارند در پاکستان هر گاه خواهش بازگشت را داشته باشند می توانند داوطلبانه به افغانستان عودت کنند، افغان های عودت کننده از برنامه های مساعدتی اداره یو ان اچ سی آر که برای هر فرد شان حدود دو صد دالر امریکایی داده می شود مستفید می شوند و بعد از بازگشت شان به افغانستان یک سلسله اقدامات و برنامه های است بخاطر ادغام مجدد شان."
پیش از این نیز گزارش های منتشر گردیده بود که در ماه جنوری سال روان میلادی حدود 24 هزار خانواده افغان در پاکستان به زور از این کشور اخراج شده اند.
این در حالیست که به اساس موافقه سه جانبه افغانستان، پاکستان و سازمان ملل متحد، مهاجرین افغان که سند قانونی اقامت را داشته باشند می توانند تا پایان سال 2015 میلادی در پاکستان زندگی کنند.
به اساس گزارش ها، در حال حاضر حدود یک و نیم میلیون افغان به گونه قانونی و حدود یک میلیون دیگر بدون داشتن اسناد قانونی اقامت در پاکستان زندگی می کنند.
بر علاوه پاکستان مهاجرین افغان در ایران نیز مورد آزار و اذیت قرار می گیرند. کارشناسان افغان می گویند که حکومت افغانستان باید زمینه برگشت مهاجرین افغان را هر چه زودتر به این کشور مساعد سازد.
فرشته ندا