لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱ جوزا ۱۴۰۴ کابل ۰۷:۲۲

چرا تظاهرات در افغانستان رنگ خشونت را به خود میگیرد!؟


بر بنیاد قانون اساسی کشور هر شهروند افغان حق دارد تا در عکس العمل به یک عمل خلاف قانون و ارزش های نامناسب حاکم در کشور صدای خود را به گونهء صلح آمیز بلند کند.
تظاهرات در کشورهای پیشرفتهء دنیا صلح آمیز بوده و کمتر دیده شده است که بوی خشونت را به خود بگیرد.
ولی در افغانستان در برخی مواقع دیده شده که این گونه تظاهرات و عکس العمل ها منجر به خشونت شده و در ذهن تعدادی از جوانان هم خطور می کند که تظاهرات یعنی جنگ، خشونت و تخریب اماکن است و در تظاهرات جان اشتراک کننده در خطر خواهد بود بدین منظور از اشتراک در چنین گردهمایی و تظاهرات خود داری می کنند.

یکی از این جوانان غلام جیلانی فارغ صنف دوازدهم لیسه انصاری شهر کابل است.

نعیمه غنی یک تن از شهروندان شهر کابل که خود شاهد به سرقت رفتن بایسکل که در محل مظاهره بود است.

فریحه مصمم می گوید، شماری از جوانان تا هنوز معنای کلمه مظاهره را نمی دانند و از فرهنگ و شرایط مظاهره آگاهی کامل ندارند.

ستاره استاد در یکی از مکاتب خصوصی شهر کابل از چشم دیدش می گوید که در جریان تظاهرات برخی از جوانان احساساتی از سوی اشخاص فرصت طلب مورد استفاده سوء قرار گرفته و تشویق و تحریک به تظاهرات با خشونت می شوند.

شماری از جوانان یکی از دلایل عمده خشونت بار شدن تظاهرات را که سبب سوختاندن موتر ها و تخریب اماکن دولتی و غیر دولتی می شود، عدم آگاهی جوانان از قوانین و مقررات راه اندازی تظاهرات عنوان می کنند.

در همین حال عدهء از کارشناسان هم به این باور اند که فرهنگ تظاهرات صلح آمیز در کشور تا حالا نهادینه نشده است و مردم هنگامی که به جاده ها می برآیند با سرعت به سمت تخریب اماکن عمومی و حمله بر مراکز نظامی می پردازند و یا هم دست خوش یک سلسله فرصت طلبی های می شوند که خود شان از آن هرگز آگاهی ندارند.
در این مورد محمد حامد صبوری کارشناس مسایلی سیاسی و اجتماعی که چندی پیش شاهد مظاهرهء که با خشونت انجامیده بود گفت که چندی پیش مظاهرهء که در مورد اهانت بر حضرت محمد (ص) برگزار شده بود از اینکه شاهد شعار و مظاهره صلح آمیز بوده باشیم شاهد زد و خورد و برخورد فزیکی برخی از جوانان بودیم.

یک مظاهره عاری از خشونت و صلح آمیز نیاز به یک رهبر با تجربه دارد تا تظاهرات راه اندازی شده را در کنترول داشته باشد.
برخی از افراد هم می گویند که نقش پولیس در جلوگیری از به خشونت گرائیدن تظاهرات بسیار مهم بوده و باید که نهاد های امنیتی کشور تظاهرات را در کنترول خود داشته باشند.
صدیق صدیقی سخنگوی وزارت داخله افغانستان می گوید، در این مورد پولیس آموزش ها و روش های خود را دارد و برای تدابیر بهتر قطعات پولیس در بخش های مختلف به خصوص بخش صحی برای کمک رساندن به کسانی که در محل تظاهرات آسیب می بینند وجود دارد.
اما آقای صدیقی در ادامه افزود، قبل از راه اندازی تظاهرات نهاد های که در عقب آن است 24 ساعت قبل پولیس را در جریان بگذارند تا مظاهرات به شکل صلح آمیز خاتمه یابد.
قبل از اینکه در یک مظاهره اشتراک کرد کدام نکات را باید مد نظر گرفت در این مورد محمد حامد صبوری کارشناس مسایل سیاسی و اجتماعی گفت، جوانان باید قبل از اینکه وارد یک مظاهره گردند باید موضوع را بدانند، محل مظاهره را و اینکه آیا اشتراک در آن مظاهره به نفع شان خواهد بود یا خیر و همچنان می توانند از طریق بزرگان خانواده، مساجد، مکاتب و غیره ...

معلومات خود را در مورد مظاهره حاصل کرده و در مظاهره ها اشتراگ کنند، نا آگاهانه نباید وارد تظاهرات شد.

اجمل سهیل کارشناس مسایل سیاسی و اجتماعی هم می گوید، اگر دولت به اندیشه ها و خواست های مردم توجه نمایند بدون شک تظاهرات مسالت آمیز خواهد بود.

با آنکه مسوولان پولیس می گویند، اگر تظاهرات به شکل غیر قانونی راه اندازی گردد و به خشونت انجامد پولیس مکلف است تا جلو آنرا بگیرد و کسانی که چنین مظاهره را راه اندازی می کنند از حق تظاهرات محرم می شود.
نجیب دانش معاون سخنگوی وزارت داخله گفت، مظاهره کننده های خشمگین و افرادیکه تظاهرات را به خشونت کشانیده و بر تاسیسات دولتی و شخصی حمله می کنند قانون مجازات هم در نظر گرفته شده است .

پس باید گفت که متوصل شدن به تظاهرات صلح آمیز به معنای برداشتن یک اسلحه قوی برای بر آورده شدن خواست های مشروع می باشد.
اما آیا کدام راه دیگری هم وجود دارد که جوانان بتوانند با آن صدای خود را به گوش دولتمردان برسانند؟
این موضوع را از محمد حامد صبوری کارشناس مسایلی سیاسی و اجتماعی که مدتی در خارج از کشور بسر برده و تجربه های زیادی دارد پرسیدیم، وی گفت، جوانان با راه اندازه تظاهرات از طریق پوشیدن یک رنگ لباس، شعار ها، اعتصاب غذایی و از طریق شبکه های اجتماعی می توانند صدای خود را به دولت برسانند...

و در اخیر صدیق صدیقی سخنگوی وزارت داخله افغانستان به جوانان پیامی داشت که جوانان نباید از احساسات کار بگیرند و از احساسات شان کسانی دیگر سوء استفاده کنند هوشیارانه و آگاهانه عمل کنند.

برنامه هوای تازه را از طریق ویب سایت رادیو آزادی www.radioazadi.com و صفحه فیس بوک هوای تازه (Hawa e Taza) هم شنیده و خوانده می توانید.

ترتیب کننده برنامه هوای تازه: فروزان حبیب زاده
وقت نشر برنامه: هفته دو بار روز های شنبه و سه شنبه

please wait

No media source currently available

0:00 0:14:51 0:00
لینک مستقیم

XS
SM
MD
LG