لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۶ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۴۳

بی بی گل غنی: صحت مادر و نوزاد باید در اولویت قرار گیرد


بی بی گُل غنی بانوی اول افغانستان
بی بی گُل غنی بانوی اول افغانستان

بی بی گُل غنی بانوی اول افغانستان برگسترش خدمات صحی در کشور تآکید می کند و می گوید صحت مادران و نوزادان باید در اولویت وزارت صحت عامه قرار گیرد.

هر چند در سیزده سال گذشته برای بهبود بخش صحت در افغانستان تلاش های زیاد صورت گرفت، اما عدم ارایه خدمات صحی معیاری و لازم هنوز هم یکی از چالش های جدی در این کشور دانسته می شود.

افزایش قابله ها و داکتران به منظور جلوگیری از مرگ و میر مادران در 34 ولایت افغانستان یکی از خواست های بی بی گُل غنی نیز می باشد.

خانم غنی که روز سه شنبه در هفتمین کنگره انجمن دوکتوران نسایی و ولادی افغانستان سخن می زد بر گسترش خدمات صحی در کشور تاکید کرده گفت که جلوگیری از مرگ و میر مادران باید در اولویت های وزارت صحت افغانستان قرار گیرد.

هر چند خانم غنی کارکرد وزارت صحت عامه افغانستان را در کار جلوگیری از مرگ و میر مادران و نوزادان در کشور می ستاید، اما نبود داکتران و قابله ها را در نُه ولایت کشور یک نگرانی جدی می داند:

"توجه به صحت مادر باید در اولویت وزارت صحت قرار گیرد.

نُه ولایت داکتران نسایی ولادی ندارد، کشور ما به آموزش بیشتر داکتران نسایی نیاز دارد.

در دین مبارک اسلام ارزش صحت کودک و مادر در قرآن و حدیث تذکر داده شده است.

آروز دارم تا تمام داکتران و قابله ها با هم دیگر به گونهء هماهنگ برای بهبود خدمات صحی در کشور با هم کار کنند و از مرگ و میرمادران جلوگیری کنند."

مرگ و میر مادران بخصوص در ولایات نا امن کشور در چند سال گذشته از نگرانی های بوده است که بارها وزارت صحت افغانستان و جامعه جهانی به آن اشاره کرده است.

با این حال بی بی گل غنی از وزارت صحت عامه افغانستان می خواهد تا برای جلوگیری از مرگ و میر مادران و نوزادان ارائه خدمات صحی را در ولایات دور دست کشور گسترش دهد.

اما وزارت صحت عامه نبود امنیت در بسیاری از ولایات را از نگرانی ها و چالش های جدی در برابر این وزارت می داند.

مقام های وزارت صحت می گویند، هر چند این وزارت تلاش دارد تا داکتران و قابله ها را با دو نیم برابر حقوق ماهانه داکتران و قابله ها که در مرکز کار می کنند، به ولایات بفرستد، اما آنان به علت نا امنی به رفتن به این ولایت ها حاضر نمی شوند.

احمد جان نعیم سرپرست این وزارت می گوید که هم اکنون در نُه ولایت کشور داکتران و قابله ها برای ارایه خدمات صحی وجود ندارند.

"نُه ولایتی که از آن نام برده شد که در آن ها خدمات بهداشتی برای مادران و کودکان وجود ندارد، متاسفانه ما در هر کدام این ولایت ها تنها یک دفتر نسایی ولادی داریم.

علت این مشکل نا امنی است داکتران ما نمی خواهند به این ولایت ها بروند و خدمات صحی را برای مادران و نوزادان ارائه کنند هر چند حقوق ماهانه آنان را دونیم برابر داکترانی که در مرکز کار می کنند در نظر گرفته ایم."

وزارت صحت عامه افغانستان می گوید که حالا تعداد قابله ها نسبت به سال های قبل افزایش یافته و توانسته است تا اندازهء از مرگ و میرمادران و نوزادان جلوگیری کند، اما تأکید می کند این کشور هنوز هم بلند ترین رقم مرگ و میر مادران را دارد.

مقام های این وزارت کمبود داکتران و قابله ها را در بیست و پنج ولایت کشور از نگرانی های جدی می دانند و می گویند در هرکدام این ولایات به علت نا امنی ها تنها یک داکتر و چند قابله وجود دارند که این موضوع سبب مرگ و میر مادران در مناطق دور افتاده افغانستان شده است.

هلمند، پکتیکا، زابل و ارزگان از ولایاتی هستند که به گفته وزارت صحت عامه افغانستان خدمات صحی برای مادران و نوزدان در این ولایات یا وجود نداشته و یا هم اندک است.

نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG