لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ جوزا ۱۴۰۴ کابل ۰۲:۳۶

چرا از امتحان وحشت و اضطراب داریم؟


اخذ امتحان کانکور در ولسوالی بهارک ولایت بدخشان. "آرشیف"
اخذ امتحان کانکور در ولسوالی بهارک ولایت بدخشان. "آرشیف"

اگر به خاطرات خود در زمان تحصیل برگردیم همیشه نقطه دلهره و ترس وجود داشته و آن هم ترس از امتحان است که همه ساله گریبان ما را می گرفت. هیچ فرقی نمی کند در هر سن و سالی که باشیم امتحان معنی دلهره را می دهد چه شاگرد که در مکتب است و چه محصل پوهنتون همه از امتحان وحشت دارند. و امتحان تصویر خشن و گاه ناخوش آیند است که جوانان و نوجوانان را می آزارد.
"حنا متعلم صنف دوازدهم لیسه نسوان سیدالناصری می گوید، زمانیکه امتحان یادش میاید شب ها خواب نمیداشته باشد."

در افغانستان به امتحانات، بیش از اندازه اهمیت می دهند و امتحان نقش بسیار مهمی را در زندگی افراد ایفا می کند. هر چند امتحان حساس تر باشد و با سرنوشت فرد گره بخورد، فرد بیشتر دچار اضطراب می شود.
بررسی روان شناسان نشان می دهد، مهمترین دلیل ترس از امتحان شکست و عدم موفقیت است که معمولاً به عدم آشنایی با شرایط و نحوه برگزاری امتحان بر می گردد اما زمانی که ما از خود شاگردان مکاتب و محصلین پرسیدیم با دلایل مختلف آنها روبرو شدیم که می گفتند ترس از تهدید های استادان، سخت گیری های بیش از حد، پاداش نامناسب، مقررات در زمان امتحان، سخت گیری های معلمین در طی سال تحصیلی، واسطه، عدم آمادگی، رقابت همه و همه دلایلی است که ترس و وحشت را بوجود می آورد.

ترس از امتحان ذهن و حافظه شاگردان را فلج می کند. نجیب الرحمن صبوری استاد پوهنځی انجنیری پوهنتون کابل که ماستری از یکی از کشورهای خارجی گرفته می گوید، هدف از امتحان اینست که شاگرد در جریان سمستر چقدر درس را یاد گرفته و این تنها امتحان شاگرد نیست امتحان خود استادان هم است، وی گفت، شیوه اخذ امتحان در افغانستان مشکل است بخاطریکه در سالی یک یا دو بار امتحان اخذ می شود و فشار زیاد بالای شاگرد میآورد.

شمار دیگر از محصلین شکایت از کم گذاشتن وقت یک امتحان با امتحان دیگر، تهدید استادان پیش از امتحانات اینکه در روز امتحان ما با هم می دانیم، ترس را ایجاد کردن در دل شاگردان، گرفتن امتحان مشکل و سوالات مبهم و پیچیده، اول نمره شدن شاگردان به شکل واسطه و زور، همه وحشتی است که قبل از امتحان شاگردان را زیر فشار می آورد.

شفیع الله محصل سال دوم پوهنځی اقتصاد پوهنتون کابل و حمد الله محصل یکی از پوهنځی های پوهنتون کابل در مورد حل نمودن سوالات و قناعت نکردن نمرات گرفته شده شان و تجدید نظر در مورد پارچه امتحان شکایت داشتند و می گفتند، استادان حاضر به این کار نمی شوند و در ضمن یک نوع عقده هم در مقابل محصلین می گریند.

در این مورد نجیب الرحمن صبوری استاد پوهنځی انجنیری پوهنتون کابل می گوید، بعضاً محصلین به شکل دیگر یا کلمات دیگر سوالات را حل می کنند که حق محصل است و تنها استاد مضمون قضاوت نمی کند کمیته امتحانات در مورد تجدید نظر می کند و زمانیکه سیستمی وجود داشته باشد نظر شخصی و عقده استاد مطرح نمی شود و این حق محصل است نه تنها در ارتباط به نمره بلکه متوجه اشتباهات خود هم می شود.

در این مورد شفیع الله محصل سال دوم پوهنځی اقتصاد پوهنتون کابل پیشنهاد داشت که اگر در مورد اصلاح پارچه امتحان و نمره دادن از طرف استاد دیگر صورت گیرد شاید عقده و مشکلات حل گردد شاید تا این حد ترس هم در بین محصلین نباشد.

در اخیر نجیب الرحمن صبوری استاد پوهنځی انجنیری پوهنتون کابل گفت، در مجموع باید بالای سیستم امتحانات پوهنتون ها و مکاتب یک تجدید نظر بسیار اساسی صورت بگیرد چرا که سیستم ضعیف داریم باید
اصلاحات آورده شود.

برای کم شدن ترس و اضطراب از لحاظ روانی از داکتر جمشید رسا استاد و مسوول علمی المپیاد پرسیدم گفت، بلند بردن سطح آگاهی، اضطراب را پیش شاگردان کم می کند، شاگردان هر قدر توانایی خود را بلند ببرند ترس و اضطراب شان کم می شود.

برنامه هوای تازه را از طریق ویب سایت رادیو آزادی www.radioazadi.com و صفحه فیسبوک هوای تازه (Hawa e Taza) هم شنیده و خوانده می توانید.

ترتیب کننده برنامه هوای تازه : فرزوان حبیب زاده
وقت نشر برنامه: هفته دو بار روز های شنبه و سه شنبه

please wait

No media source currently available

0:00 0:14:41 0:00
لینک مستقیم

XS
SM
MD
LG