لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۳۰ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۴۹

رییس جمهور افغانستان فردا به چین می رود


رییس جمهور افغانستان برای جلب همکاری های پیکنگ قرار است فردا "سه شنبه" به چین سفر کند.

مقامات افغان سفر رییس جمهور احمدزی به چین و نقش این کشور در تامین صلح و ثبات در افغانستان را مهم می خوانند.

این در حالیست که انتظار میرود بخش اعظم از نیرو های بین المللی تا پایان سال جاری افغانستان را ترک کنند و گمان می رود که با خروج نیرو های بین المللی ممکن کمک های غرب با این کشور نیز کاهش یابد.

اشرف غنی احمدزی در این سفر با شی جین پینگ همتای چینایی اش و شماری از سرمایه گذارن چینایی ملاقات کرده و تلاش خواهد کرد تا همکاری های آنها را برای بازسازی افغانستان که از سه دهه بدینسو درگیر نا امنی ها و فساد اداری است، جلب کند.

مقامات افغان می گویند، شماری از تاجران افغان نیز در این سفر، رییس جمهور افغانستان را همراهی خواهند کرد و تلاش خواهند کرد تا همکاری های سرمایه گذارن چینایی را در عرصه های مختلف بشمول استخراج معادن جلب کنند.

فایق واحدی معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در صحبت با رادیو آزادی گفت، رییس جمهور افغانستان در این سفر در رابطه به مساعد بودن زمینه های سرمایه گذاری به سرمایه گذارن چینایی اطمینان خواهد داد:

"رییس جمهور افغانستان با تعدادی از تجار و سرمایه گذاران چینایی و افغان در چین صحبت خواهد کرد و روی شرایط مساعد سرمایه گذاری آنها را اطمینان خواهد داد."

چین در حال حاضر در برخی از پروژه های مهم اقتصادی از جمله پروژه استخراج معدن مس عینک لوگر سرمایه گذاری کرده است.

(ام سی سی) شرکت دولتی چین سال گذشته کار روی پروژه مس عینک را که در آن حدود سه میلیارد دالر سرمایه گذاری کرده زمانی متوقف ساخت که کارمندان این شرکت هدف حمله گروهی قرار گرفتند.

توافقنامه استخراج مس عینک لوگر میان افغانستان و چین در سال 2007 میلادی امضاء شده است.

گفته می شود که مقام های افغان و چینایی روی ازسرگیری کار در این معدن نیز با هم گفتگو خواهند داشت.

تاج محمد اکبر استاد پوهنځی اقتصاد پوهنتون کابل به رادیو آزادی گفت، رییس جمهور احمدزی باید برای جلب همکاری های چین در پروژه های بزرگ اقتصادی تلاش کند:

"تمام مسایل را که افغانستان به آن نیاز دارد عبارت از بهره برداری از پروژه های بزرگ مانند استفاده از منابع معدنی و یا انکشاف سکتور زراعتی اند، حایز اهمیت می باشد که باید روی آن با چین صحبت شود."

افغانستان 76 کیلومتر سرحد مشترک با چین دارد که بیشتر مسلمان ایغور در این ساحه زندگی می کنند و متهم به انجام برخی از حملات در آن کشور اند.

پیکنگ نگران است که مبادا تهدیدات امنیتی از سرحدات افغانستان داخل چین شده و این کشور را درگیر ناامنی ها کند.

سمیع یوسفزی خبرنگار و تحلیلگر افغان می گوید، پیکنگ نگران است که مشکلات امنیتی افغانستان چین را نیز متضرر بسازد از همین رو خواهان صلح و ثبات در افغانستان است.

"چین از اینکه در زمان طالبان و یا بعد از سقوط طالبان در افغانستان، شماری از شورشیان ترکستان چینی به مناطق قبایلی پاکستان پناه بردند نگران است و می خواهد موضوع صلح در افغانستان کامیاب شود تا نگرانی چین در رابطه به اشخاص که در آن ساحات علیه چین فعالیت دارند کاهش بیابد."

چین همسایه مشترک افغانستان و پاکستان است و بنابر داشتن روابط نزدیک با اسلام آباد گمان می رود که ممکن نفوذ غیر مستقیم بالای طالبان نیز داشته باشد و برای جلب همکاری های صادقانه پاکستان در تامین صلح و ثبات در افغانستان نیز مفید واقع شود.

XS
SM
MD
LG