لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۳ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۵۴

تیم های انتخاباتی: نقش خارجی ها برای حل بن بست، تنها در حد مشوره باشد


در آستانه مسافرت وزیر خارجه امریکا به افغانستان، مسوولان تیم های انتخاباتی دو نامزد دور دوم انتخابات ریاست جمهوری کشور تاکید دارند که باید نقش خارجیان در حل جنجال های به میان آمده انتخاباتی، محدود به مشوره دهی باشد.

طاهر زهیر یکی از سخنگویان تیم تحول و تداوم به رهبری اشرف غنی احمدزی روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت، مشکلات به میان آمده انتخاباتی باید از طریق مراجع قانونی افغانستان حل گردد.

با آنکه آقای زهیر از سفر جان کری وزیر خارجه امریکا به افغانستان برای حل جنجال های انتخاباتی و تامین شفافیت برای روند انتخابات استقبال می کند، اما تاکید دارد که نباید آمدن وی به این کشور مشروعیت ادارات انتخاباتی را صدمه بزند:

" انتخابات به عنوان یک پروسه سیاسی و ملی در چوکات قوانین نافذه افغانستان انجام شده است و توسط نهادهای انتخاباتی مدیریت شده است، ما خواهان این موضوع از طریق نهادهای انتخاباتی و از مجرای قانون هستیم. "

دو روز پیش عبدالله عبدالله یکی از دو نامزد ریاست جمهوری در یک گردهمایی گفت که باراک اوباما رییس جمهور و جان کری وزیر خارجه امریکا با وی در باره حل جنجال های انتخاباتی از طریق تلیفون گفتگو کرده اند.

با آنکه تا حالا سفارت امریکا و مقامات حکومت افغانستان در باره سفر وزیر خارجه امریکا به افغانستان به طور رسمی چیزی نگفته اند، اما اخیراً عبدالله عبدالله گفت که جان کری روز جمعه وارد اینکشور می شود.

در عین حال اعضای تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله سفر جان کری وزیر خارجه امریکا به کابل را موثر خوانده، اما تاکید کرده اندکه باید خود افغانها این مشکل را حل کنند.

سید آقا فاضل سنچارکی یکی از سخنگویان این تیم در رابطه به رادیو آزادی گفت:

" مشکل به وجود آمده در افغانستان یک مشکل داخلی است و طرف های اصلی مشکل افغانها هستند، توقع و انتظار اینست، وقتی که جان کری وزیر خارجه امریکا به افغانستان می آید بتواند که یک سلسله مشوره های بدهند که کمک بکند در بیرون رفت از وضعیت موجود. "

از یک سو تیم اصلاحات و همگرایی تاکید دارد که باید مشکلات به میان آمده را خود افغانها حل کنند و از جانب دیگر مسوولان این تیم گفته اند که اعتماد خود را نسبت به کمیسیون های انتخاباتی از دست داده اند.

آنان می گویند که باید آرای یازده هزار محل رای دهی از جانب یک هیات بی طرف و در حضور داشت نماینده گان دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری تفتیش گردد.

اما رییس کمیسیون شکایات انتخاباتی قبلاً در صبحت با رادیو آزادی تعیین همچون یک هیات را خلاف قانون عنوان کرده است.

حالا سوال اینجاست که در موجودیت همچون مواضع مختلف، چگونه جنجال های انتخاباتی حل خواهد شد؟

ذکریا بارکزی رییس دیده بان دیموکراسی افغانستان می گوید که یگانه راه حل مشکلات به میان آمده توافق سیاسی بین دو نامزد می باشد:

" این را کدام گپ خراب نمی دانم که اگر دوستان بین المللی ما بتواند شرایط یک راه حل سیاسی را فراهم بسازند، اما گپ اصلی باید این باشد که هر دو کاندید باید در ساختار نظام آینده نقش خود را داشته باشند، این جنجنال های کنونی انتخاباتی تنها از راه های انتخاباتی حل شده نمی تواند تا زمانیکه اول یک توافق سیاسی به میان نیاید. "

آقای بارکزی می پذیرد که توافق سیاسی و ایجاد حکومت ایتلافی به اصل انتخابات آسیب می رساند، اما وی این را یک حقیقت می داند که هنوز دیموکراسی در افغانستان مانند اروپا و امریکا تقویت نشده است که نامزد بازنده به برنده انتخابات مبارکی بدهد.

در عین حال جیمزدابنز نماینده خاص امریکا برای افغانستان و پاکستان یگانه راه حل مشکلات به میان آمده انتخاباتی را در افغانستان ایجاد یک حکومت ایتلافی در این کشور خوانده است.

با آنکه ظاهراً هر دو تیم انتخاباتی با ایجاد حکومت ایتلافی مخالفت نشان داده اند، اما تیم اصلاحات و همگرایی گفته است که با تطبیق یک راه حل سیاسی برای رفع مشکل به میان آمده کدام مخالفتی ندارند.

جمشید حبیب زاده

XS
SM
MD
LG