لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۵۴

مردم کاپیسا: مداخلهء گروهای مسلح، جدی تر از تهدید مخالفان است


به باور مردم دخالت گروهای مسلح غیر مسوول در روند انتخابات بیشتر و جدی تر از تهدید هایی است که گروه طالبان در برابر پروسهء انتخابات ایجاد کرده اند.

شماری از باشنده گان دره درنامه ولسوالی کوه بند ولایت کاپیسا می گویند که ادامه جنگ میان گل نظیم و ضابط وکیل دو قوماندان محلی سبب خواهد شد که مردم این دره به پای صندوق های رای دهی رفته نتوانند.

دو تن از باشنده گان ولسوالی کوهبند ولایت کاپیسا که از افشای نامشان خود داری کرده گفتند:

" پریشانی که مردم درنامه دارند بخاطر این است که در 6 محل رای دهی که چهار هزار رای مردم از انتخابات محروم است بخاطر جنگ دو گروه مسلح که باهم درگیر هستند. مردم نمی توانند رای بدهند مردم از حق خود دفاع هم کرده نمی توانند. "

" نکته اصلی این است که دولت چرا در این مورد سکوت کرده بخصوص حکومت محلی ولایت کاپیسا سکوت اختیار کرده در این مورد اگرنه میتواند جلو تهدیدات امنیتی این دو قوماندان را بگیرد که سبب پریشانی مردم شده اند. قبلاً هم این دو گروه جنگ مسلحانه باهم داشتند اما مقامات کاپیسا که ستار مراد والی بود به درستی جلوشان را گرفت تا مردم از دست شان آرام شود. »

با وجود کوشش های مکرر، این دو قوماندان از صحبت با ما خودداری کردند.

اما محراب الدین صافی، والی کاپیسا به رادیو آزادی گفت که تلاش دارند تا تهدید های برخاسته از درگیری میان این دو قوماندان محلی را رفع کنند:

" تنظیم های جهادی که درگیر جنگ اند در هر جای افغانستان وجود دارد اما جنگ این دو قوماندان در کاپیسا سابقه طولانی دارد و یک دشمنی بین آنها است. و ما هم نگران هستیم که بخاطر جنگ این دو قوماندان مردم از اشتراک در انتخبات محروم می شوند در حالیکه رای دادن حق شان است در این انتخابات. اما مه اطمنان میدهم که تلاش می کنیم تا در انتخابات بتوانیم این مشکل را حل کنیم. "

آنچه کوتاهی حکومت در جهت جلوگیری از افزایش تهدید های امنیتی از سوی گروه های مسلح غیر مسوول در این ولایت خوانده می شود یکی دیگر از نگرانی های مردم است.

آنان در این مورد بیشتر می گویند:
" گروه های مسلح بخاطر منافع خودشان جنگ می کنند و این مشکلات در ولایت های دیگر کشور هم است که مشکل تهدیدات امنیتی بخاطر گروه های مسلح غیر مسول دیده می شود و مردم نمیتوانند آزادانه بروند و در انتخابات رای بدهند. "

به نظر شماری از باشنده گان ولایت کاپیسا فرق میان گروه های مسلح غیر مسوول و طالبان وجود ندارد چون هر دو تهدید امنیتی در برابر راه اندازی انتخابات شمرده می شوند:

" پریشانی اصلی مردم کاپیسا این است که تاثیر مداخله گروه های مسلخ غیر مسوول مردم را مجبور می سازند تا خواست آنان را درنظر داشته باشند. مردم حقوق خود را بدست ندارند و فرق بین طالبان و این گروه های مسلح وجود ندارد این ها هم تهدید امنیتی هستند وآنها هم. ولی اینجا حاکمیت دولت بسیار ضعیف است و نمی تواند یا نمی خواهد که مردم را از جنجال این گروه های مسلح خلاص کند. "

در ولایت پروان نیز نگرانی مردم از مداخلهء زورمندان محلی در انتخابات کمتر از نگرانی باشنده گان کاپیسا نیست.

شماری از باشنده گان این ولایت می گویند که نصرالدین یک قوماندان محلی پروان همراه با افرادش برخی از کسانی را که در کمپاین های انتخاباتی یکی از نامزدان شورای ولایتی پروان مشغول بودند لت و کوب کرده اند:

" مه خودم یکی از شاهد های عینی هستم که همراه با دوستانم در منظقه اشابه در موتر سفرداشتیم که یک قوماندان بنام نصرالدین با 14 نفر از افراد مسلح خود بچه های کاکای خود را با تفنگ لت و کوب می کرد و تهدید می کرد که چرا در انتخابات کمپاین می کند و یک کاندید باید که بچه دگروال جیلانی است باید رای بگیرد. باز می گفت که شما نمیدانید که در اینجا حکومت خودم است، دولت هم خودم هستم، استخبارات هم خودم هستم و همه چیز به دست خودم است. "

اما نصرالدین این اتهام ها را رد کرده و می گوید در روند انتخابات دخالتی ندارد:

" اگر یک نفر پیدا شد که بگوید مه یک نفر را لت و کوب کردیم یا در کار انتخابات مداخله کدیم که کسی کمپاین نکند یا عکس های کاندیدان را چرا آورده اند یا یک نفر شاهد باشد که عکس کسی را چیره کردیم باز بگویید. من خودم از سال 58 به طرف به ملت خدمت می کنم. "

نگرانی باشنده گان ولایت های شمال کابل به خاطر دخالت گروه های مسلح غیر مسوول در روند انتخابات در حال افزایش است.

برخی از آنان می گویند، که اگر وضعیت همین گونه به پیش برود انتظار برگزاری انتخابات شفاف در کشور نیستند.

حضور افراد مسلح غیر مسوول در پروان بالای علاقمندی مردم جهت اشتراک در انتخابات چقدر اثر گذار خواهد بود؟

تعدادی از باشنده گان ولایت پروان می گویند، که این مساله باعث بی علاقه گی مردم می شود:

" وقتی یک آدم میخواهد به اختیار خود به کاندید خود رای بدهد و آزاد بودن انتخابات ایجاب می کند اما این قسم نیست این فشارها باعث می شود که مردم بی علاقه شوند و انتخابات کمرنگ بر پا شود. وقتی یک قوماندان محلی در منطقه حاکم باشد همه چیز به خواست او عملی می شود مردم بیچاره په کرده می توانند. "

مقام های محلی پروان در مورد این نگرانی ها چی می گویند؟

آنان برای رفع این نگرانی ها تدابیر دارند؟

عبدالبصیر سالنگی والی پروان پاسخ داده است:

" روی اینکه از تهدیدات گروه های مسلح جلوگیری کنیم که از تقلب و مداخله این گروه ها در انتخابات جلوگیری شود فعالیت هایی را انجام میدهیم. ساحات آسیب پذیر هم مشخص شده و اما از طریق رادیو آزادی به مردم اطمینان میدهیم که به کسی از این گروه ها اجازه داده نخواهد شد که سبب اخلال در این پروسه ملی شوند. "

آیا اقدامات حکومت برای جلوگیری از مداخلهء زورمندان در انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی بسنده و رضایت بخش است؟

عبدالوحید نصرت یکی از کارشناسان جواب می دهد:

" حضور گسترده افراد و گروه های مسلح غیر مسوول که دولت آن را می بیند و به رسمیت می شناسد خود ناتوانی دولت را بیان میکند. باید به اساس خواست مردم این گروه ها نباید موازی با حاکمیت و دولتی ادامه فعالیت میداشتند ولی حالا دولت نمیتواند برای جلوگیری از حاکمیت آنان کاری و اقداماتی داشته باشد. اگر اقدامات الازمی دولتی داشته باشد از نظر من تشنج بیشتر از این خواهد شد. "

مردم در ولایت های شمال کابل به این باور اند که مشکلات ناشی از مداخله گروه های مسلح غیر مسوول در انتخابات ریاست جمهوری سال 2009 کمتر بود.

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان به تازه گی بخاطر چیزی که مداخلهء زورمندان و قوماندان محلی در روند انتخابات خوانده ابراز نگرانی کرده است.

اما با این همه مشکلات و نگرانی ها دیده می شود که مردم افغانستان علاقمند اند تا به پای صندوق های رای دهی بروند.

آنان در این روز ها در صف های طولانی برای گرفتن کارت رای دهی انتظار می کشند.


احمد هنایش
XS
SM
MD
LG