لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۵ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۲۶

نسخ خطی و اسناد نادر افغانستان به سیستم دیجیتال تبدیل می شود


وراتان گریگوریان (Vartan Gregorian) رییس کارنیگی کارپوریشن نیویارک که نهاد وی از برنامهء تبدیل نسخ خطی، کتب نادر، عکس ها و سایر اسناد نادر و ارزشمند افغانستان و این منطقه به سیستم دیجیتال، حمایت پولی کرده است، می گوید:
«اسناد و نسخ خطی تبدیل شده به سیستم دیجیتال نه تنها مبین تاریخ زندهء افغانستان است ، بلکه میراث ارزشمند فرهنگی مردم آن کشور نیز به شمار می رود.»
به گفته وی، این اسناد دیجیتال به شکلی مفهوم بازگشت دوبارهء ارزش های معنوی میراثی افغانستان را به آن کشور دارد.

کارنیگی کارپوریشن نیویارک با سهم گیری در ابتکار «کتابخانهء دیجیتال جهان» که توسط کتابخانهء کانگرس امریکا آغاز شده است، از برنامهء تبدیل اسناد و نسخ خطی افغانستان و این منطقه به سیستم دیجتال حمایت مالی کرده و تا اکنون هزاران سند ارزشمند و نادر به سیستم دیجتال تبدیل شده است.

درجریان مسافرت اخیر رییس جمهور کرزی به امریکا یک بخش از این اسناد که صدها هزار نسخهء خطی، کتب نادر، نقشه ها و عکس های مربوط به تاریخ افغانستان و منطقه را شامل می شود، توسط هیلاری کلنتن به رییس جمهور کرزی سپرده شد.

جیمز اچ. بیلنگتن (James H. Billington) کتابدارد کتابخانهء کانگرس امریکا می گوید، «کتابخانهء دیجیتال جهان» امکان دسترسی به نادرترین اسناد و نسخ خطی جهان را در جریان 24 ساعت برای همگان در سرتاسر جهان فراهم می سازد.

همایون غفوری معاون کتابخانهء پوهنتون امریکایی در کابل اخذ مواد و اسناد تاریخی و فرهنگی را به شکل دیجیتال، یک امر کلیدی دانسته می گوید:
«اسناد تاریخی نادری در کتابخانه های افغانستان موجود است که کسی به آن ها توجه ندارد. نسبت عدم ثبات در وضعیت موجود، ازبین رفتن آن ها امکان دارد، کتابدارهای ما امکانات و توانایی لازم حفاظت و نگهداری از آن ها را ندارند.»

به گفتهء همایون غفوری، این اسناد در حالت نهایت بد قرار دارند. در اتاق ها تاریک، نمناک و خاک آلود روی هم انباشته شده اند. چون سیستم کتلاک وجود ندارد، استفاده کننده ها نمی دانند که در کتابخانه های چی قابل دسترسی است. بناً برنامهء تبدیل این اسناد نادر به سیستم دیجیتال یک پروژهء مهم و با ارزش می باشد.

سایر کتابدارها نیز در افغانستان از برنامهء تبدیل اسناد نادر به سیستم دیجیتال با مسرت استقبال کرده، آن را یک امر مهم در حفظ و حراست از ارزش های معنوی، فرهنگی و تاریخی افغانستان دانسته اند.

please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
لینک مستقیم
XS
SM
MD
LG