لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۳۰ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۵۳

موزیم ملی، انعکاس دهندهء فرهنگ با شکوه و سمبول دشواری های چندین دههء اخیر


با وصف قطع شدن های پی هم و متواتر جریان برق که آثار تاریخی موزیم کابل را در تاریکی فرو می برد، موزیم ملی افغانستان نه تنها انعکاس دهندهء فرهنگ با شکوه و باستانی این کشور می باشد، بلکه سمبول دشواری های چندین دههء اخیر در افغانستان است.

بعد از تخریب، انهدام و غارت، اینک موزیم ملی افغانستان به مساعدت جامعهء بین المللی که هزاران اثر غارت شده از آن موزیم را دوباره مسترد کرده اند، آهسته و به تدریج دوباره ترمیم، بازسازی و احیا می شود.

کارمندان از خود گذر و قهرمان موزیم ملی افغانستان با قبول خطر و دشواری های زیاد، آثار بیش بهای موزیم را در مراحل مختلف از جنگ های داخلی و سلطهء رژیم طالبان، برای بیش از یک دهه مخفی کرده، بدین وسیله، این ارزش های فرهنگی متعلق به همهء بشریت را از تخریب، غارت و انهدام نجات دادند.

عمراخان مسعودی رییس موزیم ملی افغانستان یکی از این افراد است که در حفظ و حراست آثار با ارزش موزیم ملی افغانستان با شجاعت عمل کرده است.

در ماه اگست سال جاری، حدود 850 اثر تاریخی به شمول یک تبربرنجی متعلق به 3000 سال قبل از امروز، یک مجسمهء بودا و یک مجسمهء حکاکی شده در عاج فیل متعلق به قرن اول میلادی که یا از موزیم ها غارت شده و یا هم به شکل غیر قانونی کاوش شده بودند، در تالار موزیم ملی افغانستان به نمایش گذاشته شده اند.
این آثار توسط برتش موزیم فهرست شده بود و بعد هم به کمک مقامات بریتانیایی از نزد قاچاقبران آثار تاریخی ضبط و به افغانستان مسترد شده است.
این دومین باریست که آثار تاریخی توسط کشور بریتانیا به افغانستان مسترد می شود. در سال 2009 نیز حدود 1500 اثر تاریخی با ارزش توسط برتش موزیم دوباره به افغانستان سپرده شد.

عمراخان مسعودی نیز بر اهمیت مشارکت بین المللی در زمینهء استراد آثار تاریخی تاکید می کند.

برنامهء های جدی در زمینهء استرداد آثار تاریخی غارت شده، رشد، توسعه و انکشاف موزیم ملی افغانستان رویدست بوده، جامعهء جهانی و سفارت ایالات متحدهء امریکا در این عرصه با موزیم افغانستان مساعدت می کنند.

اما قطع شدن پی هم جریان برق در تالار موزیم کابل، محفظه های غیر ستندر که آثار تاریخی افغانستان در آن نگهداری می شوند، عدم کنترول دقیق درجهء حرارت و مقدار رطوبت در داخل تعمیر موزیم و عدم موجودیت سیستم های مدرن ایمنی حفظ و حراست آثار نشان می دهد که هنوز هم کارهای زیاد در برابر مسوولین عرصهء فرهنگ افغانستان قرار دارد که باید با جدیت و پی گیری انجام داده شوند.
XS
SM
MD
LG