لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۳۰ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۴۹

ناصر سرمست، از عشق به هنر موسیقی سرمست


ناصر سرمست، فرزند استاد بزرگوار افغان مرحوم سلیم سرمست
ناصر سرمست، فرزند استاد بزرگوار افغان مرحوم سلیم سرمست
انستیتوت ملی موسیقی افغانستان یک تلاش تازه به خاطر احیای موسیقی افغانستان بشمار می رود و در کشوری که چندین دهه جنگ نهاد های فرهنگی آن را سخت صدمه زده است، یک نسل تازهء از موزیسن های افغان را آموزش می دهد.

آرزوی این نهاد فرهنگی، مساعدت در امر تحکیم صلح و وحدت ملی در کشور جنگزده افغانستان و آموزش اطفال محروم و رنجدیدهء افغان است که بار مصایب جنگ را روی شانه های ظریف و شکنندهء شان حمل کرده اند.

در جریان دهه 90 میلادی در اثر جنگ های داخلی بین تنظیم های جهادی، مکتب موسیقی افغانستان کاملاً تخریب شد. گروه های مسلح وسایل، تجهیزات و حتی سیم های برق آن را از زیر زمین بیرون آورده، به غارت بردند.

طالبان در دوران حاکمیت شان قیودات شدیدی را بر موسیقی وضع کرده بودند. آن ها آلات و اسباب موسیقی را شکستانده، کست های موزیک را بطور آشکار می سوختاندند.

بعد از سقوط رژیم طالبان، هنرمندان و موسیقدان های افغان هم در داخل و هم خارج از آن کشور، ، تلاش های جدی را برای احیای مجدد موسیقی افغانستان آغاز کردند.

یکی از این هنرمندان و دانشمندان عرصهء موسیقی ناصر سرمست است که از استرالیا به افغانستان برگشته و با تاسیس انستیتوت ملی موسیقی افغانستان کمر همت و خدمت را به هنر موسیقی و فرهنگ آن کشور بسته است.
آقای سرمست با اظهار اینکه نخست جنگ های تنظیمی و بعد هم دشمنی طالبان با موسیقی، هنر افغانستان را شدیداً زیانمند ساخته است، می گوید:
«تاسیس، توسعه و انکشاف آموزش موسیقی یک بخش از احیا و دادن حق موسیقی به مردم افغانستان به شمار می رود. هر افغان باید امکانات و حق شنیدن، نواختن، آموزش موسیقی و ابراز احساسات از طریق آن را داشته باشد.»

به همت و پشتکار ناصر سرمست، فرزند استاد بزرگوار افغان مرحوم سلیم سرمست، دوسال قبل انستیتوت ملی موسیقی افغانستان تاسیس شد و اینک بیش از 150 محصل به آموزش در آن مشغول اند. این انستیتوت تحت پوشش وزارت معارف افغانستان فعالیت می کند و به همهء دانش آموزان آن یک مقدار پول به شکل سکالرشیب داده می شود.

محصلان این مرکز تحصیلی نصف روز ریاضی، ساینس و ادبیات و در بخش دوم روز تعلیمی، علم و مهارت های موسیقی را می آموزند. دانش آموزان خودشان بین موسیقی افغانی و موسیقی غربی انتخاب می کنند.

نصف دانش آموزان انستیتوت ملی موسیقی افغانستان را دختران ونصف دیگر آن را پسران تشکیل می دهد و کشور های استرالیا، جرمنی و دنمارک با آن مساعدت اقتصادی می کند. در ختم تحصیل به فارغان این نهاد آموزشی دیپلوم های داده می شود که درسطح بین المللی پذیرفته شده است.

در انستیتوت ملی موسیقی افغانستان موزیسن ها و استادان خارجی نیز تدریس می کنند. انستیتوت ملی موسیقی افغانستان دارای استدیو های مجهز و سوندپروف، کتابخانهء غنی و تالاری به ظرفیت 300 تن می باشد.

ناصرسرمست 49 ساله می گوید، ارکسترانستیتوت ملی موسیقی در ماه فبروری سال آیندهء میلادی برای اجرای کنسرت به ایالات متحدهء امریکا مسافرت خواهد کرد وبه شمول مرکز مشهورهنری جان اف. کندی در واشینگتن و کارنگی هال (Carnegie Hall) نیویارک در مناطق مختلف آن کشور کنسرت خواهد داد.

ناصر سرمست با اشاره به دشواری های که در برابر موزیسن های افغان قراردارد، با اظهار اینکه قانون کاپی رایت یا حق تالیف، حق الزحمه و سایر امتیازات برای موزیسن ها در افغانستان وجود ندارد، می گوید:
«در افغانستان قانون و مقرراتی وجود ندارد که حقوق و امتیازات هنرمندان را مصوون نگهدارد. امیدوارم حکومت افغانستان و مسوولین امور هرچه زودتر در زمینهء تامین حقوقی و دادن تضمین های قانونی برای هنرمندان افغانستان اقدامات ضروری را انجام داده، به این ترتیب از حقوق هنرمندان، موزیسن ها و نوازنده گان افغان بطور قانونی حفاظت و حراست کنند.»

آقای ناصر سرمست می گوید، با وصف دشواری ها و ناهمواری ها، هنرمندان افغان آرزومندند، به اهمیت آنچه که آن ها می آفرینند و انجام می دهند، پی برده شود.


ویدیو: گزارشگر رادیو آزادی حمید رکین
XS
SM
MD
LG