لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۰ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۴۲

انترنت و داد و ستد موجوداتی که در معرض خطر نابودی قرار دارند


سوسمار «قیصر آبی» که در یک ساحهء محدود لرستان در ایران زنده گی می کند
سوسمار «قیصر آبی» که در یک ساحهء محدود لرستان در ایران زنده گی می کند
اجلاس نهاد تجارت حیات وحش سازمان ملل متحد در شهر دوهه در قطر، تصمیم گرفت تا در مورد حفاظت از یک نوع سوسمار خیلی نادر و کمتر شناخت شده ایرانی، تدابیر جدی اتخاذ شود.

این سوسمار که دارای نقطه های سیاه و سفید بوده و خط های سرخ رنگ دارد، به نام «قیصر آبی» یاد شده و در یک ساحهء محدود لرستان در ایران زنده گی می کند.

در سالیان اخیر تعداد سوسمار «قیصر آبی» 80 در صد کاهش یافته است. گفته می شود، اینک تعداد آن کمتر از هزار باشد. دلیل کاهش چشمگیر این خزندهء ذوحیاتین که می تواند در آب و در خشکه زنده گی کند، خرید و فروش آن از طریق انترنت می باشد.

اخیراً 179 کشور جهان در اجلاس نهاد تجارت حیات وحش سازمان ملل متحد به خاطر جلوگیری از تجارت حیوانات که در معرض خطر نابودی قرار دارند، از پیشنهاد ایران در مورد ممنوعیت هرنوع تبادله و تجارت سوسمار «قیصر آبی»، حمایت کردند.
ارین کوپر نمایندهء کانادا در اجلاس دوهه، به رادیو آزادی گفت:
«برای خریداری این سوسمار 200 تا 300 دالر پرداخته می شود. معمولاً مردم حاضر نیستند این مبلغ را برای خریداری یک سوسمار بپردازند، ولی از طریق انترنت می توان 2 تا 300 تن را یافت که خواهان پرداخت این مبلغ می باشند. انترنت به وسیلهء داد و ستد غیر قانونی و قاچاق این سوسمار مبدل شده است.»

قبلاً در سال 2006 نیز نهاد حیات وحش یک تعداد از موجودات زنده را در ساحه کوه های زگروس در ایران موجودات در معرض خطر نابودی تشخیص کرده، شامل لست سرخ ساخته بود.

یک سروی نهاد حیات وحش در سال 2008 نشان می دهد که 7000 نوع موجودات نادر و در معرض خطر نابودی از طریق سایت ها و اعلانات تجارتی انترنتی به فروش رسیده اند. این سایت ها و چت روم های انترنتی بیشتر در امریکا، روسیه، اروپا، چین و استرالیا موقیعت داشته اند.

داد و ستد غیر قانونی و بازاریابی حیات وحش از طریق انترنت به یک امر قابل تشویش و یک آزمون جدی برای جامعهء جهانی مبدل شده است.

تحرک جامعهء جهانی در اجلاس دوهه در امر حفاطت از حیات وحش و جلوگیری از داد و ستد غیر قانونی و بازاریابی حیات وحش از طریق شبکهء انترنت، حکومت ها را تشویق می کند تا در این زمینه تدابیر جدی را اتخاذ کنند.

همچنان اجلاس دوهه خواستار اقدامات بهتر و جدی تر در زمینهء شکار کوسه ماهی شارک شده، پیشنهاد زمبیا و تانزنیا را در مورد اجازهء فروش عاج فیل که در سال 1989 ممنوع اعلان شده است، را رد کرد.

ولی اجلاس دوهه نه توانست طرح منع شکار پنج نوع ماهی شارک، منع شکار بیش از حد «تونا بلوفین» و منع تجارت پوست خرس قطبی را، تصویب کند.

XS
SM
MD
LG